Eerste Lijn en Tweede Lijn doen diabeteszorg even goed

Array

diabetesDe kwaliteit van de diabeteszorg in de eerste en tweede lijn is vergelijkbaar indien rekening wordt gehouden met de casemix. Gezien het feit dat de gemiddelde kwaliteitscore zowel bij huisartsen als specialisten nog geen twintig punten bedraagt en het maximaal te behalen punten veertig is, valt er nog veel winst te boeken.

Deze conclusie trekt Rykel van Bruggen in zijn proefschrift Quality of diabetes care in general practice. Van Bruggen was Julius onderzoeker, is huisarts en werkt thans bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Hij promoveerde bij de hoogleraren Guy Rutten te Utrecht en Ronald Stolk te Groningen.

Rijken baseert bovenstaande conclusie op een onderzoek onder 2042 patienten met diabetes in Apeldoorn en omgeving. Hiervan verbleven 1640 in de eerste lijn en 402 in de tweede lijn. Hij mat de kwaliteit van zorg met de QuED score, ofwel de Quality of Care and Outcomes in diabetes Type 2 Study Group Score. In deze score geven patienten aan wat hun kwaliteit van leven en hun tevredenheid met de zorg is. Ook werden medicatie-overzichten en klinische uitkomsten verzameld.

Gecorrigeerd voor tal van factoren als leeftijd, geslacht en duur van de diabetes bleek de kwaliteit van zorg in ziekenhuis en eerste lijn even goed maar ook evenveel tekort te schieten. Het proefschrift heeft als ISBN nummer 978-90-393-50119. Het email-adres van de auteur is [email protected]
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen