Engelse spoedartsen willen publiek voorlichten over eerste hulp

spoedzorg1Drieenzeventig procent van artsen en verpleegkundigen, die werken op Britse Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) verwachten dat hun zorg verbetert indien hun patienten zouden leren, wanneer en met welke gezondheidsklachten zij naar de SEH moeten komen. Bijna veertig procent verwacht verbetering als de thuiszorg beter functioneert. Door de inzet van meer huisartsen overdag en ’s avonds verwacht 25% betere spoedzorg.

Deze gegevens komen naar voren uit een steekproef eind 2006 onder 503 Britse SEH-leidinggevenden. Het onderzoek vond eind 2006 plaats onder leiding van de British Medical Association (BMA). Ondergetekende kreeg het dezer dagen onder ogen. Centraal in het BMA onderzoek staat het halen van de volgende kwaliteitsnorm: 98% van de patienten verlaat de SEH binnen vier uur en gaat dan naar huis, naar een verpleegafdeling of naar een OK.

Van de respondenten zegt 82% deze norm na te streven, 49% zegt de norm daadwerkelijk te halen en 67% haalt de norm op papier. Dat laatste betekent dat men de formulieren van de inspectie door data-manipulatie te gunstig invult. Tot zover dit bericht.

Guus Schrijvers merkt op dat in het Verenigd Koninkrijk een cultuur bestaat om ook professionals op de werkvloer en hun managers naar hun mening te vragen over bijvoorbeeld SEH’s. In Nederland gebeurt dat niet en wordt alleen de mening gevraagd van patienten, experts, belangengroepen, inspectie en politici.

Op het negende nationale spoedzorgcongres op 18 september licht de Southamptonse hoogleraar zorgonderzoek Valerie Lattimer toe hoe in Engeland de overheid de meningen peilt van artsen en verpleegkundigen in de spoedzorg en wat ze daarmee doet. Zij is plenaire inleider na de Nederlanders Marjolein Verstappen (Agis zorgverzekeringen), Loek Leenen (UMC Utrecht hoogleraar traumatologie) en een Lid Raad van Bestuur van de Vereniging Huisartsenposten. Hun inleidingen gaan vooraf aan twintig workshops die plaats vinden later op de dag en een overzicht bieden van alle recente innovaties in het brede veld van de spoedeisende zorg.

Wilt u bijblijven? Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan. Het hier besproken BMA rapport heeft als titel Emergency Medicine Report of national survey of emergency medicine, January 2007. Het is te downloaden via www.bma.org.uk
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen