Nederlands idee ‘Ziekenfonds voor Afrika’ krijgt steeds meer navolging

koendersNieuwe mijlpaal in project ‘Ziekenfonds voor Afrika’
Programma van het Nederlandse Health Insurance Fund breidt zich steeds verder uit

1. Nigeriaanse overheid gaat project overnemen en zelf financieren. Welgestelde Nigerianen betalen premies voor arme landgenoten
2. Na Nigeria volgende start in Tanzania voor ondernemers met een micro-krediet, koffie boeren rond de Kilimanjaro en de vissers van Dar es Salaam. Kenia in onderzoek
3.. Internationale erkenning nu onder meer de Wereldbank gaat investeren financieren in projecten rond ICT gemeenschap in Lagos.

Vandaag zal voormalig SNS Reaal topman en bestuurslid van het Health Insurance Fund, Sjoerd van Keulen, nieuwe projecten en initiatieven bekendmaken die de komende tijd door het Health Insurance Fund worden gelanceerd. Dit zal plaatsvinden in het bijzijn van minister Koenders tijdens een bijeenkomst van De Grote Onderneming in de Passengersterminal in Amsterdam.

De belangrijkste zaken op een rij
1. Nog geen twee jaar na de start van het ziektekostenverzekeringsprogramma voor werkende lage inkomensgroepen in Afrika heeft de gouverneur van Kwara State in Nigeria besloten om de kosten voor het programma over te nemen. Een unieke doorbraak op weg naar een duurzame gezondheidszorg in Afrika. De lancering van dit programma is op 3 juni in Nigeria en is de bestemming van de persreis.
2. Na Nigeria wordt Tanzania het tweede land waar het programma voor ziektekostenverzekeringen voor lage inkomensgroepen van start gaat. Het Amerikaanse USAID is voornemens de kosten rond HIV/Aids in het project voor haar rekening nemen.
3. Samen met de Wereldbank wordt later deze maand gestart met het verzekeren van de ICT gemeenschap in Lagos, Nigeria door de Wereldbank.

De Nederlandse pers kan de lancering van het project op 3 juni in Nigeria bijwonen en vastleggen. Mocht u mee willen reizen of anderszins door interviews of artikelen verslag willen doen neemt u dan contact op met onze persvoorlichting.
Tijdens deze reis is onder meer de voorzitter van het Health Insurance Fund, tevens oud-AEGON topman, Kees Storm aanwezig, evenals Nigeriaanse politici en bovenal de deelnemende boeren voor wie het verzekeringsprogramma bestemd is.

Achtergrond
Het Health Insurance Fund is met een subsidie van Euro 100 miljoen van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking gestart in Nigeria en breidt zich uit naar vier Afrikaanse landen. Doel is om ziektekosten van werkende lage inkomensgroepen te verzekeren. Door zakelijke en contractueel vastgelegde afspraken met lokale verzekeraars wordt aan een transparante en op prestaties gebaseerde gezondheidszorg gebouwd.