Regionale Ambulancedienst Hollands Midden in het zonnetje gezet tijdens tweede Veiligheidsdag Noordwijk

Array

ambulance1Het weer werkte mee, er was veel belangstelling en alle deelnemers waren enthousiast. Kortom: alle ingredienten waren aanwezig om er een geslaagde dag van te maken.

Het begon met de opening door wethouder Integrale veiligheid Gerben van Duin. Vanuit de uitkijkpost op de Koningin Wilhelmina Boulevard zorgde wethouder Van Duin ervoor dat een slachtoffer via het wippertoestel van de KNRM overgebracht kon worden naar een ambulance van Regionale Ambulance Dienst Hollands Midden. Nadat de hulpverlening volbracht was, werden de ambulancebroeders door de wethouder in het zonnetje gezet.

Tijdens de toespraak gaf wethouder Van Duin aan dat het een onacceptabele situatie is dat hulpverleners zoals ambulancemedewerkers de laatste tijd veelvuldig worden lastiggevallen tijdens het uitoefenen van de hulpverlening. Ondanks deze kwalijke ontwikkeling staan de ambulancemedewerkers toch altijd klaar om de eerste medische hulp te verlenen en vervullen hiermee een zeer belangrijke rol binnen onze samenleving. Als blijk van waardering ontvingen de ambulancemedewerkers vervolgens uit handen van wethouder Van Duin een beeldje van het Noordwijkse “Reddertje”. Deze onverwachtse hulde werd door de ambulancebroeders zeer op prijs gesteld.

Gedurende de gehele dag werden er allerlei demonstraties gegeven voor de circa 8000 bezoekers van de Veiligheidsdag. De reddingshonden die zochten naar vermiste slachtoffers waren zeer populair bij het publiek. De jonge bezoekers konden roeien in een reddingboot of zich uitleven op de klimwand van de Koninklijke Landmacht, afdeling Nationale Reserve (Natres). Verder kon men een kijkje nemen in de reddingboot Paul Johannes van de KNRM en werden er door de bezoekers vele brandjes geblust in het spuithuisje van de brandweer.

De Noordwijkse Reddingsbrigade kreeg twee exclusieve overlevingspakken aangeboden door de firma Goesting, zodat de brigade veilig en goed uitgerust de zee op kan. Na een uitgebreide zeeoefening van de reddingsbrigade en de KNRM met de search-and-rescue helikopter van Bristow werd ook op de boulevard een grote reddingsactie gedemonstreerd. Bij een kettingbotsing met vier voertuigen waren er vele slachtoffers, waaronder fietsers die bekneld waren geraakt onder de voertuigen. EHBO-ers en politie waren als eerste ter plaatse en na alarmering van de ambulancedienst en brandweer werden de slachtoffers gestabiliseerd en uit de voertuigen bevrijd. Het Nederlandse Rode Kruis zorgde vervolgens voor de opvang en verzorging van de slachtoffers.

De Veiligheidsdag Noordwijk kijkt terug op een zeer geslaagde dag met veel enthousiaste deelnemers en bezoekers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen