Jaarbericht 2008 IGZ: Effecten van handhaving

Array

igzDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in het Jaarbericht 2008 de effecten van toezicht in beeld gebracht. De komende jaren zal de inspectie de effecten van haar eigen toezicht meer en meer in kaart gaan brengen om daarmee een verbeterimpuls te geven aan haar toezicht en handhaving.Effecten van toezicht ziet de inspectie bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg waar een reeks rapporten over de kwaliteit van die zorg een sterke impuls hebben gegeven aan de daadwerkelijke verbetering van de kwaliteit van de gehandicaptenzorg. Op initiatief van de inspectie tekende een groot aantal betrokken partijen in de verpleging en verzorging een intentieverklaring om het fixeren van patienten terug te dringen.

Circulaire medicatiegegevens
Ook circulaires die de inspectie naar het veld stuurde sorteerden effect. De circulaire over schijnveiligheid van de apotheekinformatiesystemen kwam in 2008 hard aan. De beroepsgroep en de softwarehuizen erkenden dat er fundamentele fouten zitten in de uitwisseling van medicatiegegevens tussen apotheken onderling en in het beheer van databestanden door de apothekers. Inmiddels is er een grootschalige campagne op touw gezet door het veld om deze problemen aan te pakken. Het behaalde resultaat is een grotere bewustwording van de apotheker bij het omgaan met de signalen uit het apotheekinformatiesysteem.

Verscherpt toezicht
De nodige effecten zag de inspectie ook na het instellen van verscherpt toezicht. Bij de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) in de provincie Zeeland leidde verscherpt toezicht binnen relatief korte tijd tot aanzienlijke verbeteringen.

Waarschuwingen
Voorbeelden stellen blijkt goed te werken bij het stimuleren van verbeteringen in de zorg. De inspectie is begonnen om incidenten of voorbeelden van risicovolle situaties die ontdekt worden tijdens thematisch onderzoek meteen om te zetten in een waarschuwende oproep aan alle instellingen waar een zelfde situatie mogelijk ook zou kunnen ontstaan. Instellingen reageren daarop door zelf de situatie in eigen huis te controleren en zo nodig te verbeteren. Dit kwam bijvoorbeeld voor bij het gebruik van verouderde apparatuur en onvoldoende luchtbehandeling in operatiekamers en badincidenten in de gehandicapten- en ouderenzorg.

Kwaliteitsnormen
Bevindingen van de inspectie leidden ertoe dat het veld aan de slag ging met de ontwikkeling van nieuwe kwaliteitsnormen. In 2008 was er het voorbeeld van operaties bij slokdarmkanker, ingewikkelde ingrepen waarbij de bekwaamheid van de chirurg van grote invloed is op het welslagen van de ingreep. De inspectie bepaalde dat ziekenhuizen die minder dat tien van dit soort operaties per jaar uitvoeren deze operaties niet meer mogen uitvoeren. Omdat de betreffende ziekenhuizen daarmee gestopt zijn zal dit leiden tot minder gezondheidsschade bij patienten.

Het Jaarbericht
Het Jaarbericht is een jaarlijkse uitgave van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waarin men kan lezen over de stand van zaken in de gezondheidszorg zoals de IGZ die heeft gezien. Het Jaarbericht bevat een selectie van onderwerpen die in 2008 door de inspectie in verband werden gebracht met risico’s en verminderde kwaliteit van zorg. Daarnaast is het Jaarbericht geïllustreerd met zeven succesverhalen uit de praktijk van de gezondheidszorg.

Ga hier naar het  jaarbericht en jaarverslag IGZ 2008

Bron:IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen