Blindedarm vaak ten onrechte geopereerd

Array

specialisten_lcobbenAls een ziekenhuis mensen met een vermoedelijke blindedarmontsteking niet aan beeldvormende diagnostiek onderwerpt, worden er van elke honderd patienten vijfendertig ten onrechte geopereerd. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van radioloog  Lodewijk Cobben. Hij rekende uit dat het loont om niet alleen de twijfelgevallen, maar iedere patient vóór het verwijderen van de blindedarm te onderwerpen aan een echo, CT-scan of MRI.

Bij acute pijn rechts onderin de buik is een ontstoken blindedarm vaak de boosdoener. Maar de diagnose is op basis van de symptomen alleen moeilijk te stellen. Het gebeurt dan ook nogal eens dat er een gezonde blindedarm wordt verwijderd. Maar dat is nog altijd beter dan dat de chirurg besluit af te wachten en er een perforatie optreedt, met levensbedreigende gevolgen.
Tegenwoordig zijn er echter beeldvormende technieken die de arts meer zekerheid kunnen geven bij zijn diagnose. Zo geven een echo, een CT-scan of een MRI-scan van de buik een betrouwbaar beeld van de werkelijke toestand van de blindedarm. Toch vindt deze check lang niet overal plaats. Cobben hield een schriftelijke enquête onder alle 105 Nederlandse ziekenhuizen. Van de 98 ziekenhuizen die de vragenlijst terugstuurden, deed meer dan de helft bij de meeste blindedarmpatienten geen voorafgaand beeldvormend onderzoek. Ze vonden dat deze aanvullende diagnostiek maar weinig toevoegde aan de klinische diagnose door de arts of ze durfden niet op de uitslag van de echo te vertrouwen. Bovendien krijgt de patient met een CT-scan ook een dosis röntgenstraling die potentieel kankerverwekkend is. Ook tegen het maken van een MRI-scan bestaan verschillende bezwaren. Cobben weet in zijn proefschrift een aantal van deze bezwaren weg te nemen.

Lodewijk Cobben is radioloog in het Medisch Centrum Haaglanden en hoopt op 10 juni te promoveren bij het AMC op het in beeld brengen van blindedarmontsteking via Magnetic Resonance Imaging (MRI). Meer over zijn onderzoek is ook te lezen in het AMC Magazine van juni, dat vandaag verschijnt.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen