Borstkankerteam Amphia breidt uit met nieuwe chirurg

0
2369

Borstkankerspecialist met stoere mannen passie
ejt-luiten-dr-grHet borstkankerteam van het Amphia Ziekenhuis is vorige maand uitgebreid met een gespecialiseerde borstkankerchirurg dr. Ernest Luiten. Samen met de zes andere borstkankerchirurgen en gespecialiseerde verpleegkundigen werkt Luiten binnen dit team aan kwalitatief hoogwaardig en snel onderzoek bij vrouwen bij wie een knobbeltje in de borst wordt ontdek.[ad]basis van de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker.

Met name vanaf de leeftijd van 35 jaar stijgt het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt snel. De piek ligt bij vrouwen boven 50 jaar.  Maar gelukkig zijn niet alle knobbeltjes in de borst kwaadaardig. Ook voor afwijkingen die goedaardig blijken te zijn, bijvoorbeeld mastopathie (een goedaardige aandoening van de borstklier) kunnen vrouwen bij het borstkankerteam terecht. De kwaliteit van dit Amphia-team wordt ook door verzekeraars erkend. Daarom noemt Achmea het Amphia Ziekenhuis als voorkeursziekenhuis voor de zorg aan borstkankerpatienten.

De afgelopen jaren zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen in de mammacare onder leiding van Luiten doorgevoerd in het St. Anna Ziekenhuis. “We kunnen nu tijdens dezelfde operatie, gelijk na het weghalen van de tumor, de borst reconstrueren. En we kunnen nu, in plaats van gelijk alle lymfeklieren te verwijderen, eerst nagaan of alleen de klier dichtbij de tumor is aangetast. Dat scheelt enorm veel klachten bij de patiente. Dankzij betere chemo- en antihormonale therapieen kunnen veel meer vrouwen worden nabehandeld.” Daarnaast worden er in het St. Anna Ziekenhuis sinds 2000 ook mammacare-verpleegkundigen ingezet. “Zij begeleiden de vrouwen rondom de operatie. Vroeger was het zo dat de borst er af ging, en dat was het dan. Nu wordt er als het ware een warme deken om de patienten heen gelegd.” Ook de informatievoorziening is verbeterd. Daartoe heeft Luiten ook een website opgezet, als aanvulling op zijn spreekuur: www.chirurgenoperatie.nl .

Ernest Luiten is een gedreven Brabander, die in geval van nood de Formule 1-rijders redt in Monaco. Dat deed hij ernest-luiten-foto-frits-van-eldiknaast zijn gewone werkzaamheden als chirurg in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.  Luiten kwam al jaren op vakantie in Zuid-Frankrijk. „Een goede vriend en collega van mij zit in de ACM (Automobile Club de Monaco, red.) en is hoofd van de medische dienst in Monaco, Dr. Robert Scarlot. Na een avondje tafelen en veel wijn, kwam het hoge woord eruit: Stuur maar een brief met alle talen die je beheerst en we roepen je wel op!  In 1998 stond ik dus bij het Casino als tweede man, als try-out. Direct moest ik Michael Schumacher begeleiden na een crash. Hij verbaasde zich over het feit dat ik hem in het Duits aansprak: „Keine Verletzungen Michael? Alles OK? Met een glimlach reageerde hij: Alles klar Herr Dokter!

Het jaar daarna kreeg hij direct zijn eigen bocht: Tabac, een haakse bocht in de haven. Hij staat daar nu al jaren met hetzelfde gezelschap.

Per 1 maart is Luiten werkzaam in het Amphiaziekenhuis in Breda, waar hij het boegbeeld wordt van de mammachirurgie. Zijn werk in het St. Anna Ziekenhuis wordt overgenomen door Esther Schepers.

Bron:Amphia Ziekenhuis