Kaal is niet cool

haaruitval-chemotherapieKanker komt bijna altijd onverwacht. Ongewild. Dat je in je gevecht tegen kanker bijna altijd je haar verliest, wordt als een voldongen feit geaccepteerd. Maar het maakt je gevecht om te overleven er niet eenvoudiger op. Het verliezen van je haar lijkt voor de buitenwereld een kleine opoffering op weg naar genezing. Door de patient wordt het met afstand genoemd als de meest ingrijpende en emotionele bijwerking van chemotherapie. Je voelde je al ziek en nu zie je er ook nog ziek uit. Gelukkig heb je tegenwoordig een keus. Hoofdhuid-koeling. Want kaal hoeft niet jouw keus te zijn.

Daarom is er Stichting ‘Geef haar een kans’.
Stichting geef haar een kans (www.geefhaareenkans.info) wil dat iedereen zelf de keus kan maken. Dat begint met voorlichting naar patienten, verpleegkundigen en artsen. Met uw bijdrage kan de ontwikkeling van hoofdhuidkoeling gestimuleerd worden en haaruitval door chemotherapie voorkomen worden. Haarbehoud geeft kankerpatienten hoop. En een kans om zichzelf te zijn, hopelijk voor de rest van hun leven.

Ik Geloof in Haar, Kaal is niet cool.
Althans, niet als het je zomaar overkomt. Omdat je kanker krijgt en daardoor aan de chemo moet. Toch krijgt 1 op de 3 Nederlanders er persoonlijk of in zijn of haar nabije omgeving mee te maken. Haarverlies is een geaccepteerd gevolg van chemotherapie maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er bestaat een geavanceerde manier om de hoofdhuid tijdens de chemo te koelen zodat je haar niet uit hoeft te vallen. Slechts één derde van de ziekenhuizen in Nederland maakt van deze mogelijkheid gebruik. Dat is te weinig. Voor de patient is haarverlies een extra psychosociale belasting tijdens een toch al zwaar ziekte – en genezingsproces. Het belang van het hebben en behouden van eigen haar wordt door veel patienten als zeer belangrijk ervaren maar door artsen en verpleegkundigen amper onderkend.

Stichting Geef Haar een Kans (www.geefhaareenkans.info) wil hier iets aan doen. De stichting heeft tot doel om haaruitval bij behandelingen van patienten met kanker te verminderen en zet zich in voor hoofdhuidkoeling. Er zijn verschillende redenen waarom niet ieder ziekenhuis in Nederland hoofdhuidkoeling aanbiedt. De belangrijkste zijn:

  • Onderschatting van dit probleem door artsen en verpleegkundigen
  • Overschatting van de belasting van hoofdhuidkoeling voor de patient
  • Onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwste onderzoeken naar deze methode
  • Tekort aan financiele en personele middelen
  • Gebrek aan ruimte op de dagbehandeling

Dries Roelvink gelooft in haar. U toch ook? Om meer aandacht voor hoofdhuidkoeling en Stichting Geef Haar een
Kans te genereren lanceert volkszanger Dries Roelvink in samenwerking met producent Jochem Fluitsma van Soundwise 28 mei zijn nieuwste single; Ik Geloof in Haar. Het nummer is een remake van één van de meest bekende
nummers van André Hazes ’Zij gelooft in mij’. Speciaal voor Stichting Geef Haar een Kans heeft
Dries een pakkende en persoonlijke tekst geschreven. Het is een ontroerend nummer met een serieus tintje
geworden. Net als zoveel Nederlanders heeft Dries Roelvink de gevolgen van chemotherapie van dichtbij meegemaakt. Zijn zus onderging onlangs voor de tweede keer chemotherapie. Als geen ander weet hij hierdoor de juiste toon te vinden en is hij een uitstekende ambassadeur van deze actie.
De gehele opbrengst van de single gaat naar Stichting Geef Haar een Kans. De single is vanaf 29 mei gratis te downloaden via www.ikgeloofinhaar.nl waarbij alleen een donatie voor Stichting Geef Haar een Kans gevraagd wordt. Daarnaast is via sms de ringtone van het nummer te verkijgen (sms Dries naar 7171) en start er deze week
een uitgebreide mediacampagne.
Steun de stichting, download een hit!
Steun Stichting ‘Geef haar een kans’! Stort uw vrijwillige bijdrage op rekeningnummer 58.08.80.591 en download de hit ‘Ik geloof in Haar’. Surf hiervoor naar www.ikgeloofinhaar.nl. Uw bijdrage is honderd procent bestemd voor de ontwikkeling van hoofdhuidkoeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Kaal is niet cool"

  1. John Hendriks

    Ik heb alle behandelingen tegen, de in mijn lichaam, aanwezige klein-cellige kanker. Naast de schrik-ongeneeslijk- kwam de angst voor de behandeling. De behandeling chemokuren, longbestraling en hersenbestraling, zouden mij ernstig ziek kunnen maken, mij verzwakken, allerlei bijwerkingen kunnen veroorzaken en.. mijn haar doen uitvallen. De gedachten aan dat laatste stemde mij treurig, het idee dat ‘men’ aan mij zou kunnen zien wat er aan de hand was, met een vale ongezonde tint en kaal hoofd je laatse levensfase volbrengen leek mij onverdraaglijk, dus gelijk een pruik besteld. De pruik ben ik inmiddels spuugzat en ik ben gewend aan mijn ‘kale kop’ en zo is mijn omgeving, gelukkig!Wat mij nu verbaast is het schijnbare succes van hoofdkoeling tijdens de behandelingen. Toen ik de koel-kappen zag liggen werd mij , enigszins schamper, verteld dat deze eigenlijk geen nut hadden, niet werkten en alleen een beetje -valse- hoop brachten voor die patiënten die grote schrik hadden voor haarverlies. Die schrik had ik dus ook, maar na deze uitleg leek het mij onzinnig dit ‘koelen’ te ondergaan, temeer omdat er verteld werd dat het een zeer vervelend behandeling was.Dus, graag serieuze en onderbouwde berichtgeving over hoofdhuidkoeling.John Hendriks. 61 jaar.

Comments are closed.

Recente artikelen