Oplevering GGZ Dimence Grasdorpstraat Zwolle

Array

Verslavingszorg met een menselijk gezicht
raugrasdorpstraat2Op een groene, boomrijke kavel vlakbij het historische centrum van Zwolle, gelegen tussen de Gereformeerde Hogeschool en de karakteristieke zaagtandwoningen, hebben Jorritsma Bouw en architectenbureau RAU een nieuw centrum voor verslavingszorg opgeleverd. Afgelopen donderdag hebben beide partijen de sleutels aan opdrachtgever Dimence overhandigd. In de komende weken zal Dimence het pand inrichten en klaar maken voor gebruik. De officiele opening zal op 29 mei 2009 plaats vinden.

Overzicht, houvast en ritme spelen een belangrijke rol in het leven van de mensen die dagelijks in het centrum behandeld worden. Op het eerste gezicht botst dit met de opdracht voor de bouw van een complex van 10.000 m2, dat voorziet aan therapieruimtes, zit-, slaap- en huiskamers, kantoren en een sporthal.

Deze grootschaligheid wordt echter terug gebracht naar een menselijke maat door het pand visueel en functioneel op te splitsen in verschillende hoven. Aan de buitenkant kent elk hof zijn eigen kleur. Daardoor worden de verschillende onderdelen van het gebouw ook van buiten makkelijk te onderscheiden. In het interieur is dit kleurconcept doorgezet om de beoogde ruimtebeleving te ondersteunen. Zo worden in de therapieruimtes heldere, meer verzadigde kleuren gebruikt, terwijl in de spreekkamers en de bewonerskamers gedempte tinten zijn aangebracht.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. De bomen die al decennia lang op de kavel groeien zijn behouden gebleven. Voor de houten gevelonderdelen is milieuvriendelijk Platohout gebruikt. Door het voorafgaande speciale veredelingsproces kent deze houtsoort ook zonder gebruik van chemicalien over decennia bijna geen onderhoudsbehoefte. Energie efficiente betonkernactivering en vloerverwarming zorgen voor een allergeenarm, behaaglijk en constant binnenklimaat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen