Beschikbaarheid verloskundige zorg in gevaar

Array

verloskundigeForse toename in doorverwijzingen van verloskundige naar gynaecoloog
Verloskundigen verwijzen steeds vaker zwangere vrouwen door naar de gynaecoloog. Werd in 1988 ruim een derde van de vrouwen verwezen, in 2004 is dit meer dan de helft. Als deze trend doorzet, zal op den duur de beschikbaarheid van eerstelijns verloskundige zorg afnemen, inclusief de mogelijkheid om thuis te bevallen. Dit blijkt uit een analyse van bijna twee miljoen zwangerschappen uitgevoerd door TNO. De resultaten staan in het juninummer van het toonaangevende medische tijdschrift ’the British Journal of Obstetrics and Gynaecology’.

Onderzoek naar 1.977.006 zwangerschappen tussen 1988 en 2004 laat zien dat in de periode van 17 jaar de doorverwijzing van verloskundige naar gynaecoloog is gestegen van 37% naar 51 % . Het gaat dan om mogelijke problemen tijdens de zwangerschap, de geboorte en in het kraambed. De toename was nog hoger in de groep vrouwen die al eerder waren bevallen.

Redenen voor doorverwijzing
Bij vrouwen die al eerder waren bevallen, is meer dan de helft van de toename verklaard door een eerdere keizersnee of door het optreden van mecomiumhoudend vruchtwater. Bij vrouwen die voor het eerst zwanger waren, verklaart de behoefte aan pijnstilling tijdens de baring of het optreden van meconiumhoudend vruchtwater de helft van de toename.

Beschikbaarheid verloskundige zorg in gevaar
Professor dr. Simone Buitendijk, per 1 juni hoogleraar eerstelijns verloskunde en ketenzorg aan het AMC: `We moeten voorkomen dat de trend zich verder voortzet, want het kan betekenen dat de beschikbaarheid van eerstelijns verloskundige zorg op den duur steeds minder wordt. Het is ook belangrijk dat vrouwen de keuze houden om thuis te bevallen.’

Uit onderzoek is bekend dat eerstelijns verloskundige zorg een kleinere kans heeft op ingrepen zoals kunstverlossingen of keizersnedes, tot grotere tevredenheid leidt bij de zwangere en een laag risico heeft op sterfte van de moeder of de baby. `We moeten daarom beter bekijken wat de oorzaken zijn van de toename in doorverwijzingen,’ zegt Buitendijk.

“Verloskundigen zijn steeds beter in staat de risico’s tijdens een zwangerschap in te schatten en verwijzen daarom ook vaker door. Dat komt de veiligheid van moeder en kind alleen maar ten goede. Maar als er sneller doorverwezen wordt door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk van de verloskundige of door onnodige angst bij de zwangere voor pijn tijdens de baring, dan moeten we daar iets aan doen.”

Verloskundigen, gynaecologen en beleidsmakers moeten er voor gezamenlijk zorgen dat het systeem van eerstelijns verloskundige zorg behouden blijft, aldus Buitendijk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen