Tanzaniaans ziekenhuis krijgt uitbreiding

Band met Nijmeegse artsenopleiding
kcmcDe samenwerking tussen het UMC St Radboud en het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) krijgt een stevige impuls met de bouw van een nieuwe unit van het Tanzaniaanse ziekenhuis. De unit is bestemd voor patienten met rugletsel, zoals een dwarslaesie.<

Aan de voet van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro op de grens van Kenia en Tanzania is de eerste steen gelegd voor de nieuwe Orthopaedic Rehabilitation Unit (ORU), een uitbreiding van het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). Er bestaat al bijna veertig jaar een nauwe samenwerking tussen dit ziekenhuis en het UMC St Radboud. Daarom is deze uitbreiding ook voor de Nijmeegse artsenopleiding belangrijk.

Verkeersongelukken

In Afrikaanse landen, waaronder Tanzania, gebeuren realtief veel verkeersongelukken. De slachtoffers hiervan hebben vaak complexe breuken en rugletsel. Deze patienten moeten heel lang in het ziekenhuis blijven. Door ruimtegebrek liggen ze nu naast de bedden op de grond en op de gang; en zelfs daar is niet altijd plaats.

Dankzij een gift van het Anton Jurgens Fonds in Den Haag en bemiddeling van het UMC St Radboud kan het KCMC nu een nieuw gebouw voor patienten met rugletsel bouwen. Het aantal bedden van de afdeling Orthopedie stijgt daarmee van 59 tot 115. De ORU zal de patienten een goede conserverende behandeling en hulp bij hun resocialisatie bieden. Met de bouw is kort geleden begonnen; naar verwachting is het gebouw begin volgend jaar

Actieplan
Het KCMC is een academisch ziekenhuis, verbonden aan de Tumaini universiteit. Het UMC St Radboud heeft al sinds de oprichting van het KCMC een samenwerkingsverband met dit ziekenhuis. Tientallen Nijmeegse geneeskundestudenten hebben er een deel van hun opleiding gevolgd. Sinds 1997 is de samenwerking gebaseerd op een langlopend actieplan op de gebieden onderwijs, onderzoek en patientenzorg, Deze maand is van dit actieplan de derde fase ingegaan.

Van de samenwerking hebben beide instellingen profijt. Het UMC St Radboud ondersteunt het KCMC onder andere op het gebied van curriculumontwikkeling en het onderwijs aan Tanzaniaanse geneeskundestudenten. Ook worden masterprogramma´s ontwikkeld en Tanzaniaanse promovendi begeleid. Het UMC St Radboud traint leden van de medische staf van het KCMC, zowel in Nijmegen als in Tanzania.

Aan de andere kant kunnen studenten en artsen van het UMC St Radboud zich in Tanzania bekwamen in de behandeling van ziektes die in Afrika frequent voorkomen en in Europa in opkomst zijn door de vele reizen over en weer. Artsen van het UMC St Radboud werken samen met de Tanzanianen bij clinical trials op het gebied van malaria, aids en tuberculose.

Recente artikelen