Arbodienst zou gezonde school moeten ondersteunen

shaggieEen dietiste die 120 kilo weegt ten gevolge van overmatig eten kan geen adviezen geven over gewichtsreductie. Patienten zouden haar adviezen niet serieus nemen. En gestreste leerkrachten, shaggies draaiend, de eigen kinderen onder de zestien alcohol inschenkend en met een dikke patatbuik, kunnen geen gezondheidsonderwijs geven. De leerlingen van een middelbare school of een ROC zouden hen niet serieus nemen.

Daarom zouden Arbodiensten leerkrachten van een Gezonde School gezondheidsbevordering moeten aanbieden. Dat zou kunnen door de leerkrachten jaarlijks een gezondheidsscreening (ofwel in vakjargon een Periodiek Arbeids Geneeskundig Onderzoek: PAGO) aan te bieden, waarvan de score aanleiding kan zijn voor een gesprek over een individuele, preventieve interventie.

Daarnaast kan de algemene rapportage uit de PAGO aanleiding zijn voor de schoolleiding om gezondheidsbevorderende maatregelen te treffen. Dat is goed voor de leerkrachten. En ook voor de leerlingen die o zo makkelijk een ongezonde leefstijl van ouders en leerkrachten overnemen en goede raad niet serieus nemen door het verkeerde voorbeeld van de raadgever.

Al deze redeneringen kwamen naar voren tijdens een brainstormsessie op 27 mei van twee onderzoekers, twee bedrijfsartsen en twee jeugdartsen. Ondergetekende had hiertoe het initiatief genomen om te bekijken of het succesrijke Gezonde School-concept uit te breiden is door arbodiensten in te schakelen.

De groep ondersteunde deze gedachten en zijn op zoek naar een school die én gezondheidsonderwijs wil geven én gezonde leerkrachten  wil laten werken. Wil je als pilot fungeren? Neem dan contact op Rob de Leeuw op [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen