Minder dodelijke ongevallen sinds 2003 maar ….

Array

spoedeisende-hulpOver de periode 2003 tot 2007 daalt het aantal dodelijke ongevallen met vijftien procent. Het aantal verkeersdoden daalt met 31% en voor arbeidsongevallen 29%. Het totaal aantal bezoeken aan Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen in verband met letsel blijft sinds 2003 ongeveer gelijk: geen toe- of afname.

Bijna de helft van alle SEH bezoeken vindt plaats in verband met letsel. Het aantal bezoeken in verband met verkeersongevallen daalt met zeven procent. Het aantal ziekenhuisopnamen in verband met een ongeval steeg de afgelopen jaren met zestien procent.

Al deze interessante gegevens staan vermeld in de factsheet Letsel door ongevallen en geweld: Kerncijfers die de Stichting Consument en Veiligheid tien dagen geleden uitbracht . Tot zover dit bericht.

In de Atlas en scenario’s van spoedzorg,  die prof.dr. Guus Schrijvers vorig jaar publiceerde, meldt hij een stijging van het SEH gebruik over de afgelopen jaren van 5,5 procent per jaar. Dat komt dus niet door het stijging van aantal bezoeken in verband met letsel. Dat leren de hier genoemde kerncijfers. Als enige verklaring blijft dan over dat dit aantal bezoeken stijgt door een toename van het aantal patienten met ernstige symptomen. Meestal zijn dat chronische zieken met een plotselinge verergering van hun aandoening.

De website van de Stichting Consument en Veiligheid heet www.veiligheid.nl Daar vindt u de genoemde kerncijfers. Op het congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg op 18 september wordt nader ingegaan op trends in het spoedzorggebruik en de mogelijkheden om de groei erin af te remmen. Bij letsels lukt dat dus al redelijk. Nu nog de spoedzorgvraag afremmen van chronische zieken.

Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek van spoedzorg binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meldt u aan.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen