Polypil voorkomt hart- en vaatziekten enorm

medicijn-slikkenAls iedere volwassen Nederlander dagelijks de polypil slikt, gaat het aantal gevallen van hart- en vaatziekten met 60 tot 80% omlaag. De polypil is een combinatie van bloeddruk- en cholesterolverlagers en aspirine, alle in een lage dosis. Hij kost minder dan 50 cent per dag ofwel 145 euro per jaar. Dat is zo goedkoop omdat er geen patent meer zit op de bestanddelen ervan. De therapietrouw is aanmerkelijk hoger bij één pil dan wanneer patient de bestanddelen als aparte pillen slikken.
Woorden van deze strekking sprak Julius voorzitter en hoogleraar epidemiologie Rick Grobbee op vrijdag 29 mei op de Universiteit Utrecht. Hij hield de jaarlijkse David de Wiedlezing genoemd naar een van de coryfeeen van het UMC Utrecht. Honderden mensen hoorden de lezing aan. Grobbee sloot met zijn pleidooi aan bij een internationale discussie die regelmatig naar voren komt in de kolommen van de British Medical Journal en ander vakbladen. Ook de zaal ging op 29 mei in discussie.

Ik noem enkele vragen en antwoorden in telegramstijl.
1. Hoeven we met zo’n pil niet meer op ons gedrag te letten? Jawel, het is én én.
2. Lokt zo’n pil ongezond gedrag uit? Waarschijnlijk niet, we zijn na invoering van airbags en veiligheidsgordels niet harder gaan rijden
3. Is dit medicalisering?
Neen juist niet. We hoeven door te slikken juist minder naar huisartsen en cardiologen.
Dit is ook het betoog van de oud-hoofdredacteur van de BMJ.

Tijdens de feestelijke receptie na afloop –met vette hapjes en zonder pilletjes- ging de discussie nog lange tijd door. De lezing van Grobbee komt over enkele weken op het internet. Tegen die tijd zal ik dat melden.

Guus Schrijvers

Noot redactie: Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health
in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen