Spoedposten ja of nee? (aflevering 1: de definitie)

Array

spoedzorg-nederland

Een spoedpost is een samenwerkingsverband van een huisartsenpost en een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis met tenminste gezamenlijke triage, huisvesting en zorgafspraken over afstemming over bijvoorbeeld zelfverwijzers. Een spoedpost is dus meer dan co-locatie op hetzelfde ziekenhuisterrein.

Een spoedpost kan een onderdeel zijn van een spoedplein met meer disciplines dan alleen huisartsen en specialisten. Te denken is aan een dienstenapotheek, ambulancezorg, acute GGz en een vroedvrouwenmaatschap. Een spoedpost is meer dan een huisartsenpost-plus die bij een ziekenhuis staat zonder SEH.

Een spoedpost is niet hetzelfde als een SEH die huisartsen in dienst heeft. Het is een samenwerkingsverband van twee volwaardige partners: één huisartsenpost en één SEH.

Deze definities en afbakeningen geef ik aan het begin van een serie berichten over voor- en nadelen van spoedposten. Ik geef ze niet als voorstel voor algemeen gebruik. Maar als ik kennis overdraag ontkom ik er niet aan om te zeggen waarover het gaat. Graag ontvang ik reacties van lezers met betere definities van dit nieuwe fenomeen van spoedposten.

De volgende aflevering gaat over de vraag wat de voor- en nadelen zijn van een spoedpost voor patienten.

Deze serie afleveringen over spoedposten gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg.

Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

2 thoughts on "Spoedposten ja of nee? (aflevering 1: de definitie)"

  1. Ik ben tegen de samenvoeging, omdat ik graag een soort “nooduitgang” heb. Namelijk als de medische situatie fout beoordeeld wordt door de Huisartsenpost, is er nu nog de mogelijkheid van de SEH. Maar door samenvoeging, ben je als patient afhankelijk van die ene (huisarts)-beoordelaar aan het begin van de keten. Hoe vaak gaat het fout op een Huisartsenpost? Ik heb gelezen dat dit vaak fout gaat. Vaak wordt een doodzieke patient gewoon telefonisch beoordeeld wordt door een eenvoudige assistente. Dat lijkt me niet de bedoeling!

  2. Een eenvoudige assistente? Sorry? Alle assistentes op huisartsenposten zijn goed opgeleide doktersassistenten/verpleegkundigen en hebben jarenlange ervaring op een huisartsenpraktijk en/of huisartsenpost! Al sinds twee jaar worden assistentes op huisartsenposten nog eens extra opgeleid tot gecertificeerd triagist. Er word op de huisartsenposten gewerkt met de zogenaamde telefoonklapper die is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Daar staan alle relevante vragen in die een triagiste nodig heeft om tot een conclusie te komen over de ernst van de hulpvraag. Het gebruik van deze standaarden is verplicht. Alle gesprekken en hulpvragen worden door een arts geautoriseerd, of dat nou om een zelfzorgadvies gaat, een consult of een huisbezoek.Dus hoe bedoeld u, eenvoudige assistente?Sylvia ass. op een huisartsenpost

Comments are closed.

Recente artikelen