Werk in de zorg voor 5000 werklozen

Array

ziekenhuis-2ActiZ en ABVAKABO FNV gaan de komende twee jaar 5.000 werkloze jongeren opleiden voor een baan in de zorg bij een verpleeg-, verzorgingshuis, de thuiszorg of kraamzorg. Ook gaan de organisaties nog eens 1.000 mensen van bedreigd werk naar werk in de zorg begeleiden. Als een van de grootste arbeidssectoren willen ActiZ en ABVAKABO FNV zo een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid.
Ook in de huidige economische recessie blijft de zorgvraag groeien. Er is dan ook volop behoefte aan gemotiveerd en geschoold personeel voor de zorg. Tegelijkertijd wordt een enorme stijging van de jeugdwerkloosheid voorspeld. “Als maatschappelijke sector blijf je dan niet stil zitten”, zegt Aad Koster, directeur ActiZ. “In de periode 2009 – 2011 gaan we daarom 5.000 werkloze jongeren opleiden en begeleiden. Zo bieden we die mensen een mooi nieuw perspectief in een sector die veel te bieden heeft.” Daarnaast willen ActiZ en ABVAKABO FNV mensen die hun baan dreigen te verliezen, begeleiden naar een functie in de zorg. Via deze ‘werk naar werk’ begeleiding zullen nog eens 1.000 mensen een toekomst vinden in een verpleeg- of verzorgingshuis, thuiszorgorganisatie of in de kraamzorg.
Regionale uitvoering
De werkloze jongeren krijgen scholing of omscholing en een gerichte begeleiding. Dat laatste is belangrijk om uitval te beperken. De arbeidsmarkt verschilt per regio en het plan wordt daarom regionaal uitgevoerd. In lokale servicepunten werken regionale partijen als werkgevers, gemeente en UWV Werkbedrijf samen om vraag en aanbod uit de regio te matchen.


Terugdringen jeugdwerkloosheid

Om het plan te realiseren zal ActiZ regulier geld inzetten, maar ook een beroep doen op de middelen die het kabinet heeft uitgetrokken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. “Met werk voor 6.000 mensen leveren we immers een wezenlijke bijdrage aan het plan van het kabinet om 25.000 jongeren te behoeden voor werkloosheid,” aldus Koster. Dat is niet alleen goed voor de werkgelegenheid maar ook goed voor de zorg voor de clienten, stellen ActiZ en ABVAKABO FNV.
Het plan om jongeren aan werk te helpen sluit aan bij het ActiZ programma voor sociale innovatie.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen