Zorg-op-afstand is zorg van vandaag

Array

pedersenthumbZorgverleners die niet fysiek aanwezig zijn bij hun patient kunnen toch goede, gerichte en kwalitatieve zorg bieden. Dat is de uitkomst van het seminar `Zorg op Afstand’ dat op 27 mei werd gehouden in Den Haag. Hier gaven drie sprekers hun visie op dit thema vanuit internationaal, wetenschappelijk en gebruikersperspectief.

Dat zorg-op-afstand in de praktijk werkt, blijkt uit het verhaal van Bart Schrieken, directeur van Interapy. `Er is minder verschil tussen internettherapie en een reguliere gesprekstherapie dan mensen denken; de ingredienten zijn hetzelfde’, aldus Schrieken. Zijn bedrijf ontwikkelde een succesvolle internettherapie voor depressie dat voor zeventig procent van de patienten effectief blijkt.

Over de grens
Steinar Pedersen, directeur van het Centrum van Telemedicine in Noorwegen gaf een overzicht van de stand van zaken in zijn land. Doordat de afstanden in Noorwegen groot zijn, zijn zij sterk van ICT afhankelijk. De Noorse overheid heeft een stimulerend beleid gevoerd ten aanzien van de uitrol van zorg-op-afstand.

Onderzoek
Er zijn ook kanttekeningen te plaatsen bij zorg-op-afstand. Jeanette Pols, onderzoeker bij het AMC, is in studies tot verschillende conclusies gekomen.  Bijvoorbeeld: in Nederland leidt het wel tot verbetering van de zorg, maar levert het op dit moment niet altijd minder werk op voor zorgverleners’. Daar staat tegenover dat een longverpleegkundige tijdens de discussie vertelde dat zij via videocommunicatie contact onderhoudt met haar patienten en daar op nu al tijd mee bespaart. Hiermee werd duidelijk dat het vaak een kwestie is van ‘gewoon beginnen’.

‘Deze nieuwe manier van werken betekent voor de zorgprocessen dat deze anders moeten worden ingericht. Techniek is hierbij niet leidend, het gaat vooral om een cultuuromslag bij zorgverlener en patient´, aldus projectleider Doortje Boshuizen van Nictiz. ´Wij leveren daar graag een bijdrage aan door kennis en informatie te delen en samen te werken’.

Het seminar vond plaats bij Nictiz, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen