Nieuwe anticonceptiepil Qlaira® vanaf 2 juni beschikbaar in Nederland

Array

bayerqlairaBayer Schering Pharma brengt vandaag de nieuwe anticonceptiepil Qlaira op de Nederlandse markt. Qlaira is de eerste anticonceptiepil die exact hetzelfde hormoon afgeeft als het vrouwelijke lichaam zelf produceert: estradiol. Door dit nieuwe lichaamseigen oestrogeen behoort Qlaira tot een nieuwe klasse anticonceptiepillen. Qlaira is een laaggedoseerde pil met het lichaamseigen estradiol. Anticonceptiepillen (combinatiepillen) bevatten een oestrogeen en een progestageen. Sinds de komst van de combinatiepil in de jaren zestig, zijn verschillende progestagenen ontwikkeld en is de dosering progestageen steeds verder verlaagd. Het oestrogeen was in alle anticonceptiepillen echter altijd dezelfde– ethinylestradiol. Met de komst van Qlaira kunnen vrouwen voor het eerst kiezen voor een pil die een lichaamseigen oestrogeen afgeeft.

“We zijn er trots op Qlaira te kunnen introduceren,” zegt Phil Smits, M.D., hoofd Women’s Health van Bayer Schering Pharma. “Bayer Schering Pharma is wereldwijd marktleider op het gebied van de anticonceptiepil. We voelen ons verantwoordelijk voor, en zijn zeer vooruitstrevend in onderzoek naar nieuwe vormen van anticonceptie. Het voorkómen van bijwerkingen speelt in toenemende mate een rol bij de ontwikkeling van nieuwe pillen. Vrouwen willen een pil die betrouwbaar is, maar ze willen geen last hebben van hoofdpijn, gewichtstoename, libidoverlies of vocht vasthouden. Daarnaast is een groeiende groep vrouwen geinteresseerd in een anticonceptiemiddel dat de natuurlijke hormoon-huishouding respecteert. Qlaira is een goede optie voor deze vrouwen.” Qlaira bevat een combinatie van estradiolvaleraat en het progestageen dienogest. Estradiolvaleraat wordt in het lichaam omgezet in estradiol, hetzelfde hormoon als het oestrogeen dat in de eierstokken wordt ontwikkeld. Qlaira heeft bovendien een dynamisch doseringsschema. Het doseringsschema is zo ontwikkeld dat de pil gedurende de gehele cyclus exact de juiste hoeveelheid hormonen op het juiste moment afgeeft. Een strip bevat 26 hormoonbevattende pillen en 2 pillen zonder werkzame stof. Daardoor is de kans dat vrouwen de pil vergeten in te nemen zeer klein. De betrouwbaarheid van Qlaira is hierdoor hoog.

Al langer proberen farmacologen estradiol als oestrogeencomponent in de anticonceptiepil te gebruiken. Tot op heden gaf estradiol echter vaak aanleiding tot tussentijds bloedverlies. Het dynamische doseringsschema van Qlaira zorgt voor een optimaal bloedingspatroon. Bij gebruik van Qlaira wordt de ontrekkingsbloeding in de meeste gevallen korter en lichter.

Naar verwachting zal Qlaira, behalve als anticonceptivum, in de toekomst ook als eerste anticonceptiepil worden geregistreerd voor de indicatie ‘hevige of langdurige menstruatie’.

Bron: Bayer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen