Aanpassing maximumtarieven orthodontie per 1 juli 2009

Array

beugelDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) draait per 1 juli 2009 een eerdere verlaging van de maximumtarieven voor orthodontie gedeeltelijk terug. Reden voor de maatregel is een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Deze oordeelde eind vorig jaar dat de NZa de orthodontisten in 2007 onvoldoende heeft voorbereid op een nieuwe manier van berekenen van de tarieven. Met de aanpassing van het tarief komt de NZa gedeeltelijk tegemoet aan de bezwaren van orthodontisten. Door de verlaging niet geheel terug te draaien, bewaakt zij tegelijkertijd de belangen van de consument.

Orthodontisten zijn door de jaren heen steeds efficienter gaan werken, onder meer met behulp van assistenten. Omdat deze efficientieslag volgens de NZa ook tot uitdrukking moet komen in een lager tarief voor de consument, voert de NZa sinds 2005 stapsgewijs een verlaging van de orthodontistentarieven door. De eerste stap betrof een verlaging van 8% in 2005.

Per 1 juli 2007 heeft de NZa de maximumtarieven verder verlaagd op basis van de gemaakte fiscale kosten en ontvangen inkomsten van de gemiddelde orthodontiepraktijk. Daarvoor werd het tarief niet alleen gebaseerd op fiscale gegevens, maar werden daarnaast voor bepaalde kosten en inkomsten ook standaardbedragen (normen) gerekend. Door bij het tarief van 1 juli 2007 nog enkel uit te gaan van werkelijk gemaakte kosten en verworven inkomsten op basis van fiscale gegevens, sluit de vergoeding die de zorgaanbieder ontvangt volgens de NZa beter aan op de door hem daadwerkelijk geleverde prestaties.

Diverse koepelorganisaties van orthodontisten maakten bezwaar bij de rechter tegen de door de NZa doorgevoerde tariefverlaging. Deze oordeelde dat de NZa procedureel niet juist heeft gehandeld ten tijde van de tariefverlaging in 2007 door vooraf onvoldoende overleg te voeren met de orthodontisten over de nieuwe manier van het berekenen van het tarief op basis van alleen fiscale gegevens.

Door de uitspraak van de rechter moest de NZa de door de orthodontisten aangevoerde bezwaren tegen de tariefverlaging van 1 juli 2007 opnieuw beoordelen. De afgelopen maanden is uitgebreid overleg geweest over de uitvoering van de uitspraak met alle betrokken marktpartijen, waaronder ook vertegenwoordigers van consumentenorganisaties. Hierbij is specifiek gekeken naar de hoogte van het tarief in verhouding tot een mogelijke snelle overgang naar een systeem van vrije prijzen, zoals de NZa eerder dit jaar adviseerde aan de Minister van VWS.

Op basis van de uitspraak van de rechter en de reacties in het overleg met partijen heeft de NZa besloten de verlaging van de orthodontietarieven gedeeltelijk terug te draaien per 1 juli 2009. De aanpassing van het tarief is tijdelijk tot een nieuw tarief per 1 januari 2010 vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de uitkomsten van nader onderzoek naar recente gegevens over kosten en inkomsten van de gemiddelde orthodontist waarvan de resultaten naar verwachting eind dit jaar bekend zullen zijn. Eventuele tariefverschillen zullen in beginsel worden verrekend. In het geval de minister besluit de prijzen voor orthodontie vrije te geven per
1 januari 2010, zal het onderzoek door de NZa gebruikt worden ter monitoring van de vrije prijsstelling op de orthodontiemarkt. 5500-1900-09-2- volgnr 17 met bijlagen  (0,22 MB)

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen