Eerste stap naar betere behandelmogelijkheden…

Array

hollandptcVier topinstituten die zich inzetten voor een centrum voor protonentherapie in de Randstad, waaronder ook het Erasmus MC, reageren verheugd op de brief van Minister Klink (VWS) aan het College voor Zorgverzekeringen: het is een eerste stap om deze behandeling toe te laten tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet.

HollandPTC
Onder de naam HollandPTC werken het Erasmus MC (Rotterdam), het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (Amsterdam), het Leids Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit Delft samen om deze nieuwe therapie in 2013 in Nederland te introduceren.

HollandPTC (Holland Particle Therapy Centre) richt zich op een nieuwe behandeling van kankerpatienten. De behandeling (particle therapy) is in de Verenigde Staten ontwikkeld en biedt een zeer precieze vorm van bestraling door middel van minuscule geladen deeltjes zoals protonen. De therapie wordt dan ook wel protonentherapie genoemd.

Dankzij deze deeltjes kunnen tumoren nauwkeuriger en effectiever worden bestraald, met minder schade aan het gezonde omringende weefsel dan mogelijk is via conventionele behandelingen. De behandeling heeft daarom vaak een grotere kans van slagen terwijl de patient minder bijwerkingen ondervindt. Patienten zijn bij HollandPTC in deskundige handen: gerenommeerde Nederlandse instituten op het gebied van patientenzorg, kankerbestrijding en (medische) bestraling nemen deel aan HollandPTC. Gezamenlijk werken zij eraan om HollandPTC in 2012 te realiseren, midden in de Randstad.

Behalve het bieden van optimale patientenzorg zal HollandPTC ook onderwijs verzorgen en ruimte bieden aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Zo draagt het centrum bij aan toekomstige doorbraken in de strijd tegen kanker.

Kans op genezing
Met protonentherapie bij kanker worden in het buitenland goede resultaten bereikt. In Nederland is deze behandeling tot nu toe niet beschikbaar. Protonentherapie is de nieuwste generatie radiotherapie (deeltjesbestraling), die gebruikmaakt van minuscule geladen deeltjes, zoals protonen. Hiermee kan de tumor nauwkeuriger worden bestraald dan met röntgenstralen, die worden toegepast in de gangbare behandelingen. Deeltjesbestraling verhoogt de kans op genezing en vermindert de bijwerkingen. Naar verwachting kan deze therapie in de toekomst bij steeds meer soorten kanker worden ingezet.
Vanaf 2013
In het consortium HollandPTC hebben de vier topinstituten hun expertise op het gebied van kankerbehandeling en stralingstechnologie gebundeld. Een nieuw te bouwen faciliteit in het midden van de Randstad, kan deeltjestherapie binnen bereik brengen van ongeveer tien miljoen mensen. Vanaf 2013 kan HollandPTC operationeel zijn. Vanaf dat moment zullen de capaciteit en mogelijkheden gestaag worden uitgebreid. Binnen HollandPTC krijgen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs een belangrijke plaats. Met deze innovatie blijft Nederland bij in wereldwijde ontwikkelingen in de behandeling van kanker.

In de komende tijd zal het College voor Zorgverzekeringen vaststellen welke indicaties voor vergoeding in aanmerking komen. Bij deze ‘begeleide introductie’ van protonentherapie zijn deskundigen in diverse disciplines betrokken. HollandPTC volgt de ontwikkelingen met vertrouwen en gaat verder met de voorbereidingen voor de realisatie van een behandelcentrum.

Recente artikelen