Geldboete en celstraf voor hulp bij zelfdoding

Array

nvve_logoDe rechtbank in Almelo heeft vanmiddag zowel de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) als haar voorzitter, de 72-jarige Gerard Schellekens uit Maastricht, veroordeeld voor hulp bij zelfdoding van de 80-jarige parkinsonpatinte Co de Jong.Zij stierf november 2007 in een verpleeghuis in Almelo nadat ze een dodelijk drankje had gedronken dat Schellekens had meegebracht.De stichting krijgt een boete van 25.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Schellekens is een celstraf opgelegd van tien maanden waarvan acht voorwaardelijk. Het is de eerste keer in Nederland dat een organisatie terecht stond voor hulp bij zelfdoding.

De rechtbank acht de stichting schuldig omdat Schellekens optrad namens de SVL en zich in correspondentie als zodanig presenteerde. Geen van de betrokkenen maakten onderscheid tussen Schellekens als privpersoon en de stichting, aldus het vonnis. Ook twee andere bestuursleden hebben voorafgaand aan het overlijden contact gehad met de familie. Schellekens zelf heeft als niet-arts hulp verleend bij zelfdoding en heeft daarmee bewust de wet overtreden, stelt de rechtbank. Het strafrecht dient mensen te beschermen tegen mogelijke slechte bedoelingen of onzorgvuldigheid van anderen.De straf voor Schellekens valt lager uit dan in eerdere rechtszaken waarbij hulpverleners terecht stonden voor hulp bij zelfdoding. Zij kregen een jaar celstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechtbank vond dat Schellekens zorgvuldiger had gehandeld.

Advocaat van de veroordeelde Willem Anker reageert teleurgesteld en verbaasd. De sprong van Schellekens naar de SVL is mij niet helder. Schellkens is niet de stichting, vindt hij. Voor Schellekens had hij een voorwaardelijke straf beter op zijn plaats gevonden.

Volgens vice-voorzitter Jacob Klompstra heeft het vonnis geen gevolgen voor de werkwijze van de SVL. Of Schellekens voorzitter blijft, is aan hemzelf, reageert hij.

De kinderen van De Jong benaderden de SVL nadat de verpleeghuisarts van het verpleeghuis waar zij woonde, niet wilde meewerken aan euthanasie, haar sterke wens.

De NVVE vindt dat de zaak in Almelo aantoont dat er onvoldoende duidelijkheid is over de plicht van artsen om patinten in zulke situaties te verwijzen naar een andere arts of een vertrouwenspersoon.

De rechtbank wees de schadeclaim van de familie af omdat de schade niet rechtstreeks is voortgekomen uit de strafbare feiten.

Bron: NVVE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen