Prijzen voor orthodontie kunnen vrij in 2010

Array

orthodontieDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de minister van VWS de prijzen voor orthodontie per
1 januari 2010 vrij te geven als aan de door de NZa gestelde randvoorwaarden is voldaan.  Eerder al adviseerde de NZa de markt voor de gehele mondzorg vrij te geven per 1 januari 2011.

Belangrijkste reden om de orthodontiemarkt al in 2010 vrij te geven, is het vergevorderde stadium waarin de door de NZa gestelde randvoorwaarden zich bevinden. Zo is de prijs voor orthodontie voor de consument nu al transparant in de vorm van een prijsopgave vooraf. Ook zijn orthodontisten ver met het transparant maken van de inhoud en de kwaliteit van de door hen geboden zorg. De prestaties die worden geleverd zijn op dit moment al transparant en worden in de loop van dit jaar nog verder verbeterd.

Op dit moment worden in een snel tempo betekenisvolle stappen gezet om kwaliteitsinformatie over orthodontie openbaar toegankelijk te maken voor consumenten. Veldpartijen werken actief aan een systeem van zogeheten outcome-kwaliteitsindicatoren waarmee consumenten en verzekeraars de door aanbieders geleverde kwaliteitsprestaties kunnen meten. Hiermee wordt de toegevoegde waarde gemeten en wordt de prijs/kwaliteitverhouding van behandelingen door aanbieders zichtbaar gemaakt.

Hoewel de NZa verwacht dat de orthodontiemarkt tijdig klaar zal zijn voor vrije prijzen, stelt de NZa als aanvullende voorwaarde voor het vrijgeven van de markt dat zowel de consument, als ook de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar goed moeten zijn voorbereid op hun nieuwe rol. De NZa wil dit proces van bewustwording bij zorgverzekeraars en aanbieders faciliteren, die hiervoor uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid dragen. De NZa vindt het de taak en verantwoordelijkheid van de overheid en consumentenorganisaties om de consument hierop voor te bereiden.

Vrije prijzen op de markt voor mondzorg moeten leiden tot een betere prijs/kwaliteitverhouding voor de consument en meer ruimte bieden voor innovatie en de beloning daarvan. Ook voor de orthodontiemarkt geldt dat deze wordt geliberaliseerd in de vorm van een experiment en de ontwikkelingen op de markt zullen worden gemonitord door de NZa. Het experiment zal pas van start gaan als de Minister van VWS hiertoe besluit. Van belang bij het op tijd realiseren van de door de NZa genoemde randvoorwaarden is een tijdige beslissing van de minister.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen