Promotie VU over verzwijgen medische fouten in medische dossiers is misleidend

Array

_g2i8544Op 3 juni 2009 vindt  aan de Vrije Universiteit te Amsterdam de promotie plaats van Drs Marieke Zegers, onderzoekster aan het NIVEL instituut, onderwerp onbedoelde schade in ziekenhuizen in Nederland. SIN-NL bestrijdt de hierin genoemde cijfers omtrent medische fouten. De promovenda baseert de cijfers op veelal inadequate medische dossiers  (Nivel rapport p64) .
Dr Jan Vesseur Inspectie Gezondheidszorg zei 8 mei 2007 dat het aantal medische fouten  in werkelijkheid twee a drie keer hoger is dan het NIVEL rapport stelt en dus ook deze promotie.

Deze promotie maakt duidelijk dat artsen op grote schaal  hun medische fouten in dossiers verzwijgen en dat  beoordeling door artsen van medisch dossiers matig en  inconsistent is.  Echter:
1. Zegers stelt ten onrechte dat bij circa 5 % van medische behandelingen in ziekenhuizen medische fouten optreden. Dit is een te laag percentage:
omdat de beoordeling geschiedt op basis van
merendeels onvolledige medische dossiers en door matig functionerende beoordelaars, zie conclusies Zegers.
De cijfers van Zegers zijn in strijd met cijfers van de Europese Commissie EC uit december 2008.
De EC stelde vast dat circa 10% van medische behandelingen in ziekenhuizen  resulteert in medische fouten.
Hoe verklaart U dat de gezondheidszorg in Nederland ruwweg twee keer zo goed is als andere Westerse landen?
2.Medische fouten worden meestal verzwegen in de dossiers. Het NIVEL  heeft de slachtoffers van medische fouten en nabestaanden NIET heeft geïnformeerd over de medische fouten.*

Zijn de slachtoffers van de geconstateerde medische fouten en nabestaanden naar aanleiding van dit onderzoek inmiddels geïnformeerd?
3. Rapportages van de slachtoffers van medische fouten zijn  niet betrokken bij het onderzoek en vormen een onmisbare bijdrage aan onderzoek naar medische fouten, zie oa Weingart et al.*
*
Wat is de reden dat  rapportages van patienten en nabestaanden niet betrokken zijn bij Uw meting van de hoeveelheid medische fouten?

4.Promotor Gerrit van der Wal heeft een dubbelrol en is tevens Inspecteur-Generaal Inspectie Gezondheidszorg. Hij heeft belang bij het het openbaarmaken van een zo laag mogelijk aantal medische fouten. Hij weigert expliciet  om  individuele medische fouten te onderzoeken. Ook in dit wetenschappelijk onderzoek worden rapportages van patienten buiten beschouwing gelaten.
In hoeverre is  het onderzoek voldoende wetenschappelijk en voldoende onafhankelijk
opgesteld en beoordeeld door  promotor van der Wal?
Bij dit proefschrift is sprake van ernstige misleiding en fraude. Er dienen passende maatregelen getroffen te worden.

Recente artikelen