Bijzondere zorg voor baby’s

bijzondere-zorg-voor-babys

Omgaan met te vroeg geboren baby’s, zuigelingen met een voorkeurshouding en baby’s met tonusproblemen

In de uitgave van dit boek geven de auteurs gerichte en professionele adviezen over de omgang met baby’s, die zich niet volgens het boekje ontwikkelen. Meestal gaat het dan om baby’s die te vroeg zijn geboren, en soms al tijdens de zwangerschap achter zijn gebleven in hun ontwikkeling. Deze kinderen liggen vaak enige tijd in de couveuse in het ziekenhuis, soms hebben ze een aangeboren aandoening en/of is er sprake van een hersenbeschadiging. Het gaat echter ook over kinderen die een voorkeurshouding ontwikkelen en een plat of scheef hoofdje krijgen omdat ze altijd op hun rug liggen.

Ouders maken zich – uiteraard – zorgen over een dergelijke ontwikkeling, en ervaren niet zelden specifieke moeilijkheden in de omgang met de pasgeborene. Logisch dus dat zij wel wat deskundige steun kunnen gebruiken bij dagelijks terugkerende ‘rituelen’ als voeden, wassen, in bed leggen, aan- en uitkleden et cetera. Maar dit boek is zeker niet geschreven voor ouders alleen. Ook professionele verzorgers als verpleegkundigen in het ziekenhuis, therapeuten die bij het jonge gezin thuis komen en medewerkers van consultatiebureaus zullen baat hebben bij de van instructieve tekeningen voorziene, heldere adviezen in dit boek.

Over de auteurs

Saakje da Costa werkt als logopedist in de Kinderpraktijk Groningen, is als docent logopedie verbonden aan de Academie voor Gezondheidsstudies en als onderzoeker werkzaam bij het Lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen. Zij houdt zich bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van zuigpatronen bij te vroeg geboren baby’s.

Harm van den Berg is journalist en werkt als redacteur/verslaggever bij NRC Handelsblad.

Hij is vader van twee dochters, van wie de jongste gehandicapt is als gevolg van een hersenbeschadiging bij de geboorte.

Boekgegevens

Titel: Bijzondere zorg voor baby’s

Ondertitel: Omgaan met te vroeg geboren baby’s, zuigelingen met een voorkeurshouding en baby’s met tonusproblemen

http://clk.tradedoubler.com/click?a=1592380&p=67859&g=17297694&epi=1001004006455524

Auteur(s): Saakje da Costa, Harm van den Berg

Jaar: 2009

Aantal pagina’s: 120

Prijs: € 23,50

ISBN: 978 90 232 4492 9

http://www.vangorcum.nl

Over Koninklijke Van Gorcum BV

Koninklijke Van Gorcum (sinds 1800) publiceert (digitale) leermiddelen voor HBO en Universiteit. Daarnaast is Van Gorcum uitgever voor de professionele en wetenschappelijke markt. Vakgebieden waar de uitgeverij zich op richt zijn o.a. (Geestelijke) Gezondheidszorg, Welzijn, Sociale wetenschappen, Pedagogiek, Management, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Organisatie- & Bedrijfskunde, Filosofie, Bijbelstudies, Taal- & Letterkunde en Geschiedenis.

© 2009 Koninklijke Van Gorcum BV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen