KNGF tekent bezwaar aan tegen uitspraak NZa

KNGFHet Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) tekent bezwaar aan tegen een uitspraak van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van vandaag. De NZa wijst hierin de klacht van het KNGF over het contracteerbeleid van zorgverzekeraar Agis af. Het KNGF vindt dat de NZa nauwelijks ingaat op de neergelegde klachten.

Afgelopen februari diende het KNGF bij de NZa een klacht in over de oneigenlijke criteria die Agis opneemt in de contracten met de fysiotherapeut. De intensieve contracten omvatten een aantal extra eisen waaraan de fysiotherapeuten moeten voldoen. Fysiotherapeuten met zo’n intensief contract krijgen per verrichting bijna 10% meer betaald. Deze extra eisen van Agis passen niet binnen de landelijke afgesproken set kwaliteitsindicatoren.

Ten eerste betaalt zorgverzekeraar Agis hogere tarieven aan fysiotherapeuten die reclame maken voor Agis. Daarnaast schrijven zij dwingend het gebruik van een specifiek meetinstrument voor, terwijl fysiotherapeuten meerdere goede meetinstrumenten toepassen, volgens de richtlijnen van de beroepsgroep. Bovendien bepaalt het contract dat fysiotherapeuten een vastgesteld softwarepakket gebruiken, terwijl andere softwareleveranciers ook, of zelfs beter, aan de eisen van de beroepsgroep voldoen.

Deze argumenten, gecombineerd met de uitspraak van de NZa dat deze wijze van contracteren van Agis er mogelijk toe kan leiden dat de consument betere kwaliteit van zorg wordt onthouden, maakt dat het KNGF bezwaar aantekent.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen