‘Schone lucht’-arts Jasper Been genomineerd

Array

Kinderarts-neonatoloog dr. Jasper Been is kandidaat voor de Rookvrije Generatie Awards 2018.

Gebundeld
Ook bijvoorbeeld enkele gemeenten, kinderboerderijen en een stafrechtadvocaat zijn voor de prijs genomineerd. De awards zijn een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Die hebben hun krachten gebundeld in Rookvrije Generatie.

Verleiding
Rookvrije Generatie streeft onder meer naar een rookvrije zwangerschap, rookvrije kinderopvang en school, rookvrije speeltuinen en rookvrije sportomgeving. De drie organisaties schrijven: “In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.”

Vroeggeboorte
Been ziet al jaren de schadelijke gevolgen van roken: als kinderarts die met vroeggeboorten te maken krijgt, als wetenschappelijk onderzoeker die de brede gevolgen van tabak in kaart brengt, en op het terrein van beleid. “Dat laatste is misschien het belangrijkste. Je kunt allerlei kennis vergaren, maar dat moet wel tot maatregelen leiden.”

Meeroken
Zijn ervaring als arts in het Erasmus MC-Sophia is dat meeroken met de moeder of vader een belangrijke oorzaak is van ziekte bij baby’s en kinderen. Been bevestigt dat jaarlijks in Nederland zestig baby’s overlijden, doordat hun moeder tijdens de zwangerschap rookt.

Duurder
Strikt rookvrije omgevingen zorgen ervoor dat minder baby’s te vroeg geboren worden, blijkt uit onderzoek van Been en collega’s. Verder zorgt een schone omgeving voor minder ernstige astma-aanvallen of luchtweginfecties, zegt hij.

Hulp
Been wijst op een belangrijk ontdekt verband: er overlijden minder baby’s als sigaretten duurder zijn. Hij onderzoekt op dit moment hoe zwangere vrouwen beter geholpen kunnen worden om te stoppen met roken. Eerder werkte hij mee aan de landelijke richtlijn voor stoppen-met-roken-zorg tijdens de zwangerschap.

Nijntje
Wie verdient een award? Tot eind februari kan er worden gestemd, na aanmelding via de e-mail. Er komen winnaars in onder meer de categorieën ‘scholen’, ‘zorg’ en ‘gemeenten’. De winnaars ontvangen 19 maart hun prijs in het Nijntje Museum te Utrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen