Philips brengt mini-echo speciaal voor hartjes babies en zuigelingen

Array

babyPHILIPS KONDIGT GEMINIATURISEERDE ECHO AAN SPECIAAL VOOR DE HARTJES VAN BABIES EN ZUIGELINGEN TIJDENS KRITIEKE INGREPEN

Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag de microTEE geïntroduceerd, de eerste transducer voor trans-oesofagale echocardiografie (TEE) ter wereld die specifiek is ontworpen voor cardiale beeldvorming bij pasgeboren hartpatientjes. De microTEE-transducer, onderdeel van de nieuwste versie van Vision voor het intelligente echosysteem iE33 van Philips, biedt pediatrisch cardiologen een diagnostisch hulpmiddel voor beeldvorming bij pasgeboren patienten tijdens kritieke interventies. De microTEE van Philips zal volgende week tijdens het 20e jaarlijkse congres van de American Society of Echocardiography (ASE) in Washington D.C. worden gepresenteerd en is vanaf volgende maand wereldwijd beschikbaar.

Tot nu toe waren pasgeboren hartpatientjes vaak te klein voor het maken van echo beelden van hun hart tijdens hartkatheterisaties of chirurgische ingrepen, omdat de gewone transducers (de zenders) voor hen te groot zijn. Die transducers worden onder narcose via de mond en slokdarm ingebracht. De cardioloog kan zo op kleine afstand van bovenaf op het hart kijken. Voor een cardioloog is dat de meest ideale manier om naar een hart te kijken. Dit geeft het meest directe en complete beeld van het hart (hartkamers, hartkleppen, bloedstroming, richting bloedstroom) en de cardioloog kan live zien hoe het hart functioneert. Door de grote van de huidige transducers worden ingrepen met een zeer hoog risico bij baby’s en zuigelingen in de regel uitgevoerd zonder dat de specialist over echobeelden kan beschikken, waardoor de arts in feite ‘in het duister tast’ tijdens een ingreep.

“De microTEE-sonde is een belangrijke stap voorwaarts in ons vermogen om op een veilige manier intraoperatieve cardiale beeldvorming bij pasgeboren baby’s en zuigelingen te bieden,” aldus dr. Girish Shirali, M.D., directeur pediatrische echocardiografie aan de Medical University of South Carolina (MUSC). “We zijn verrukt van de beeldkwaliteit en laaiend enthousiast over de miniaturisatie van de sonde. Eindelijk kunnen, net als bij ieder ander, ook bij onze kleinste en ziekste patientjes tijdens een ingreep beelden worden gemaakt.”

De microTEE-transducer, die op de bestaande 2D-technologie van Philips is gebaseerd, is ongeveer drie keer zo klein als oudere pediatrische TEE-transducers, waardoor deze te gebruiken is bij patienten die minder dan 3,5 kg wegen. Cardiologen kunnen nu voor het eerst ook bij hun kleine patientjes ‘het licht aan doen’ tijdens medische ingrepen. De mini-echo komt deze zomer wereldwijd op de markt. Daarnaast gaat Philips onderzoeken of de geminiaturiseerde versie van de echo een rol kan spelen bij volwassenen bij wie de grotere echo-sonde problemen geeft.

“Philips heeft deze geminiaturiseerde echo ontwikkeld, zodat ook de kleinste patientjes geholpen kunnen worden,” aldus Anne LeGrand, senior vicepresident en algemeen directeur Ultrasound van Philips Healthcare. “MicroTEE is de meest recente ontwikkeling in een reeks toonaangevende innovaties van ons hoogstaande cardiovasculaire platform iE33, met onder meer single-beat live 3D-echo, 3D-mitralisklepkwantificatie en live 3D-TEE. We blijven flink investeren in echocardiografie om innovatieve, gevalideerde oplossingen te bieden die in de behoeften van artsen voorzien en de patientenzorg verbeteren.”

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen