Voorkom infecties tijdens uw zwangerschap

Als u zwanger bent, kunnen sommige infecties nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind. Een paar eenvoudige leefregels helpen om infecties te voorkomen. Het RIVM start vanaf 2 juni de informatiecampagne “Voorkom infecties, uitgerekend nu!”. In de folders, posters en overig voorlichtingsmateriaal van het RIVM staat uitgelegd wat de beste aanpak is om infecties te voorkomen tijdens de zwangerschap.

Infectieziekten worden veroorzaakt door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. De ziekteverwekker wordt overgedragen via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, voedsel, seks of dieren. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben. Mazelen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte, en rodehond kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. En bij uzelf kunnen infectieziekten ernstiger verlopen als u zwanger bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor waterpokken en malaria.

Zwangerschap en infecties

maatregelen_tcm4-60753


Bescherming tegen ziekten
Ook vóór de zwangerschap kunt u al maatregelen nemen. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om te kijken of er op uw werk beschermende maatregelen moeten worden genomen. Verder is van belang dat u vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR)heeft gehad. Eventueel kan alsnog een vaccin worden gegeven. Ook bestaande seksueel overdraagbare aandoeningen moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

Een infectie herkennen
Vaak herkent u een infectie aan koorts. Soms verlopen infecties echter zonder verschijnselen.Bij een voedselinfectie zijn naast koorts de klachten meestal: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en buikkramp. Bel uw huisarts als de koorts hoger is dan 38,5 °C, als u koude rillingen heeft of als u vlekken of blaasjes krijgt op meerdere plaatsen op uw lichaam. Maar ook als u twijfelt of u een infectie heeft is een huisartsconsult raadzaam.

Meer informatie over infecties tijdens de zwangerschap is te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl/infectieziekten) of bij de regionale GGD. Via Postbus 51 en de RIVM-website kunnen folders en posters besteld worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen