Weefselonderzoek? Patiënt krijgt de uitslag al dezelfde dag

weefselonderzoekPatienten bij wie weefsel is afgenomen voor onderzoek, kunnen in een deel van de gevallen nog dezelfde dag de uitslag van het onderzoek krijgen. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat patienten al zo snel zekerheid kan geven. Ze hoeven daardoor niet langer dan nodig in spanning te zitten over de vraag of ze bijvoorbeeld borst- of prostaatkanker hebben.

In laagjes
Tot voor kort kreeg de patient de uitslag op zijn vroegst de dag na het afnemen van het weefsel, omdat de bewerking ervan de nodige tijd in beslag neemt. Het weefsel, bijvoorbeeld een stukje huid moet eerst in paraffine worden gegoten en in laagjes gesneden. Dan wordt het monster gekleurd zodat de patholoog de structuur van het weefsel en eventuele afwijkingen beter kan zien onder de microscoop.

Nieuw apparaat
De afdeling Pathologie van het Erasmus MC heeft de tijd van de bewerking aanzienlijk verkort door de aanschaf van een nieuw innovatief apparaat dat het werk op continue basis kan verrichten, in plaats van alleen ‘s nachts. Geen enkel ander ziekenhuis in de Benelux heeft nog zo’n weefselprocessor (Xpress 100). Door het apparaat hebben patienten sneller uitsluitsel en kunnen artsen eerder een behandeling beginnen.

Afwijkingen
Ook onderzoeken waarbij pathologen cellen en lichaamsvocht controleren (bijvoorbeeld uitstrijkjes) op afwijkingen zijn verbeterd door de komst van een andere nieuwe machine. Het apparaat signaleert eerder afwijkingen. Bovendien is de kans op fouten kleiner door standaardisering van het proces. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in Europa dat dit apparaat heeft aangeschaft (ThinPrep 5000).

Pathologen in het Erasmus MC onderzoeken veelvuldig weefsel en celmateriaal. Onderzoeken naar weefsels (histologie) doen ze zo’n 30.000 keer per jaar, terwijl ze zo’n 14.000 keer speuren naar afwijkingen in vocht en cellen (cytologie).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen