Europarlement wil potentiële risico’s EMV voorkomen

Array

kind-met-mobielAntennes, masten voor mobiele telefonie en andere bronnen van elektromagnetische velden zouden op een bepaalde afstand van scholen en gezondheidscentra moeten worden geplaatst. Dit staat in een rapport dat onlangs werd aangenomen door het Europese Parlement.

Het EP vindt dat de Europese Commissie meer betrouwbare informatie beschikbaar moet maken over de effecten van blootstelling aan EM-velden. Veel Europeanen vinden dat ze nu niet goed genoeg worden geïnformeerd. Het rapport is aangenomen met 559 stemmen voor, 22 tegen en 8 onthoudingen.

Onzekerheid
Het rapport erkent het wijdverbreide gebruik van toepassingen met apparatuur die EM-velden genereert en de bijdrage die hiermee wordt geleverd aan de maatschappij. Toch brengt het EP ook haar zorg over voor de ‘blijvende onzekerheid over mogelijke gezondheidsrisico’s’. Het Europees Parlement maakt zich vooral zorgen over de blootstelling van kinderen aan EM-velden. De Europarlementariers roepen op tot strengere regels en bescherming voor inwoners en consumenten.

Masten
Over de plaatsing van antennes, masten voor mobiele telefonie en hoogspanningskabels zou volgens het EP moeten worden onderhandeld tussen de telecombedrijven, overheid en bewonersorganisaties, om zo de risico’s te minimaliseren en rechtszaken te voorkomen. Dit betekent dat masten die EM-velden genereert uit de buurt van scholen, crèches, zorginstellingen en ziekenhuizen moeten worden gehouden. Het EP geeft daarop als aanvulling aan dat telecombedrijven zo veel mogelijk hun infrastructuur gaan delen om zo ‘de blootstelling aan EM-velden’ te verminderen.

Kinderen
Kinderen tot 20 jaar behoren tot de meest intensieve gebruikers van mobiele telefoons, wat het EP zorgen baart, omdat er onzekerheden zijn met betrekking tot de mogelijke gezondheidsrisico’s ‘vooral bij jongeren waarvan de hersenen nog in ontwikkeling zijn’. Het rapport geeft aan dat, om meer aandacht te geven aan de gevaren van het gebruik van mobiele telefoons en om juiste toepassing te promoten.

Bron: Europees Parlement

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen