Geen besmettingen door vervuilde endoscopen

endoscoopIn het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn tijdens de terugroepactie van patienten geen besmettingen aan het licht gekomen die in verband kunnen worden gebracht met vervuilde endoscopen.

De patienten liepen een gering risico nadat op 20 mei aan het licht kwam dat een afwasmachine voor endoscopen op locatie Zuider tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009 niet naar behoren heeft gefunctioneerd.
Het ziekenhuis stuurde ongeveer 800 mensen op 21 mei, Hemelvaartdag, uit voorzorg een brief met een uitnodiging om hun bloed te laten testen op de virusziekten hepatitis b en c en hiv. De kans op besmetting was van meet af aan gering, maar het ziekenhuis kon niet voor 100 procent uitsluiten dat géén besmetting had plaats gevonden. Vandaar dat de honderden patienten werden terug geroepen.

Van de 871 mensen die het ziekenhuis de afgelopen twee weken heeft onderzocht, bleken 76 mensen de ziekte hepatitis b, vier hepatitis c, en twee hiv te hebben, of ooit te hebben gehad. Deze ziektegevallen zijn echter niet in verband te brengen met de defecte reinigingsmachine, is uit nauwgezet onderzoek gebleken.

Dat er uiteindelijk tientallen mensen extra zijn getest, komt doordat zich veel bezorgde mensen hebben gemeld bij het ziekenhuis. Om hen gerust te stellen, hebben zij een bloedtest kunnen ondergaan.

Directeur Paul Smits heeft tijdens een persconferentie vanochtend zijn spijt betuigd aan het adres van alle gedupeerde patienten. Hij bood zijn excuses aan voor de mogelijke onrust die de terugroepactie teweeg heeft gebracht bij de patienten. Voor sommigen is die onrust nog niet ten einde omdat zij een half jaar na hun endoscopisch onderzoek voor alle zekerheid nog een keer worden uitgenodigd voor een bloedonderzoek. Het Landelijk Centrum Infectieziekten hanteert in richtlijnen namelijk een incubatietijd van een half jaar.

In totaal heeft het ziekenhuis het bloed van 871 mensen onderzocht. Daaronder zijn de mensen die een oproep thuis hadden gekregen, maar ook patienten die zich ongerust maakten omdat zij in dezelfde periode een endoscopisch onderzoek hebben ondergaan in de locatie Clara. Zij hebben van het ziekenhuis een brief hebben gekregen waarin stond dat zij geen risico hebben gelopen omdat ze op een andere locatie waren gescopieerd, of omdat hun scoop in een goede machine was gewassen.

Bij 82 mensen kwamen sporen van één van de drie virusziekten aan het licht. Deze ziektegevallen kunnen geen van allen in verband worden gebracht met de defecte machine.
Van hen waren 72 genezen en niet meer besmettelijk. Tien patienten waren dat nog wel. Vier bleken hepatitis b te hebben, nog eens vier hadden hepatitis c en twee hiv.

Na minutieus ’track en trace’-onderzoek van de bij hen gebruikte scopen is vastgesteld dat bij negen van de tien besmettelijke patienten de scoop in een goede wasmachine is gereinigd. Bij een persoon, iemand met een actieve hepatitis c, is dat niet het geval. De persoon die na hem/ haar is onderzocht met de mogelijk nog vervuilde scoop, is getest. De uitslag was negatief: geen ziekte gevonden. Volledige zekerheid hebben we echter pas eind juli, wanneer de incubatietijd volledig is verstreken. Besmetting acht internist-infectioloog dr. Jan den Hollander echter zeer onwaarschijnlijk omdat hepatitis c gevoelig is voor hete temperaturen en nauwelijks overleeft buiten het lichaam.

Het ziekenhuis heeft 26 patienten niet getraceerd. Zij bleken te zijn verhuisd, of bleken bijvoorbeeld door dak- en thuisloosheid niet te vinden. Het Maasstad Ziekenhuis blijft zich inspannen om contact met hen te leggen.

Ten overvloede kan nog worden gemeld dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar eigen onderzoek zal gaan doen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen