Risico’s van GHB worden door gebruikers ernstig onderschat

Array

ghbGHB-verslaving neemt toe en de risico’s van out gaan (bewusteloosheid) door GHB worden door gebruikers ernstig onderschat, zo stelt het Trimbos-instituut. Het instituut vraagt daarom aandacht voor de risico’s van dit middel en intensiveert de voorlichting. Het Trimbos-instituut signaleert dat steeds meer mensen een beroep doen op de verslavingszorg vanwege problematisch GHB-gebruik. Veel GHB-gebruikers lijken zich er niet van bewust dat frequent gebruik al snel tot gewenning leidt, waarbij steeds meer GHB nodig is voor hetzelfde effect. Een dagelijkse gebruiker kan in een patroon terecht komen waarin hij om de paar uur wil of moet gebruiken om trillingen, slapeloosheid of angsten te voorkomen. Als een dergelijke situatie een aantal maanden voortduurt, kunnen bij het stoppen heftige ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals een epileptische aanval of delirium. Afkicken zonder professionele begeleiding kan levensgevaarlijk zijn.

Niet alleen verslaving is een risico van GHB-gebruik. GHB is een middel waarvan al snel zoveel wordt ingenomen dat de gebruiker een paar uur wegzinkt in een comateuze slaap, ook wel out gaan genoemd.
Gebruikers van het middel beschouwen out gaan vaak als een onschuldige bijwerking. Onterecht, want in deze toestand kan iemand (in een verkeerde houding) stikken in de tong of braaksel.

Bovendien is een gebruiker die niet bij bewustzijn is, kwetsbaar en afhankelijk van de betrouwbaarheid en nuchterheid van anderen. Het is nog niet bekend wat regelmatig out gaan voor gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de hersenen.

Landelijke (maar ook internationale) cijfers over het aantal mensen dat in behandeling is vanwege GHB-verslaving ontbreken, omdat deze niet overal specifiek worden geregistreerd. Op basis van de cijfers van diverse instellingen schat het Trimbos-instituut dat er nu enkele honderden GHB-verslaafden onder behandeling zijn bij instellingen voor verslavingszorg. Dit aantal is relatief klein, maar sterk groeiend.

Om (potentiele) gebruikers van GHB te informeren over de risico’s, intensiveert het Trimbos-instituut de informatievoorziening via websites, media en professionals. Voor vragen en informatie over GHB kan men terecht op www.drugsinfo.nl en bij de Drugs Infolijn 0900-1995.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen