Gemeenten balen van al die nota’s over welzijn en gezondheid

papierenDe Wet Publieke Gezondheid (WPG, zie ook het bericht hierboven) vereist dat alle gemeenten in Nederland voor 1 juli 2011 een beleidsnota uitbrengen over de gezondheid van hun inwoners. Ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vereist dat er nota’s komen: eens in de zoveel jaar. Aan de oprichting van Centra voor Jeugd en Gezin gaat ook vaak een gemeentelijke nota vooraf.

Sinds enkele jaren bestaat ervaring met het schrijven van dergelijke nota’s. Die ervaring kwam uitvoerig aan de orde tijdens nascholing die ondergetekende op 4 juni gaf over recente ontwikkelingen in de Public Health (zie ook bericht hierboven). Die nascholing was gericht op leidinggevende beleidsmedewerkers volksgezondheid van Utrechtse gemeenten. Ik gaf de eendaagse cursus op verzoek van de GGD Midden Nederland, na Amsterdam en Rotterdam de grootste GGD van Nederland.

Andere actuele thema’s waren de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, de oprichting van Centra voor jeugd en Gezin, het preventief gezondheidsonderzoek onder ouderen en het toenemende overgewicht en alcoholgebruik bij de Utrechtse bevolking. De ervaringen met de nota’s bleken niet gunstig: men spuwde gal tijdens de nascholing. Er moeten te veel nota’s tegelijk geschreven geworden. Verder zijn lokale politici niet echt bereid wat aan volksgezondheid te doen: het alcoholvrij maken van sportkantines bijvoorbeeld is onbespreekbaar.

Ten derde is het lokale veld vaak aan het kissebissen en heeft geen gezamenlijke visie. Als docent heb ik de cursisten aangeraden om, indien haalbaar, de beleidsnota’s voor de Wmo en de Wpg in elkaar te schuiven. Dat gebeurt al bij sommige gemeenten vanuit de visie: 1. om te participeren (Wmo) moet je gezondheid zijn (Wpg) en 2. door te participeren (wmo) blijf je gezond (Wpg). Verder heb ik afgeraden brede beleidsnota’s te schrijven: dus bijvoorbeeld geen nota over de Wmo in brede zin maar wel over het aanbesteden van huishoudelijke hulp en signalering van zorgbehoeften door huishoudelijke hulpen. Ten derde is het interessanter een volksgezondheidsprobleem aan de orde te stellen, bijvoorbeeld overgewicht, en dan niet te focussen op WMO en WPG, maar alle regelingen en wetten door te nemen voor wijkinrichting, recreatie, sport, onderwijs, patatzaken dichtheid en ook preventieve interventies binnen de zorg.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Gemeenten balen van al die nota’s over welzijn en gezondheid"

  1. huishoudelijke hulp

    wat vervelend allemaal!

Comments are closed.

Recente artikelen