Nieuw handboek uit over Centra voor Jeugd en Gezin

boekenAnnemiek van Woudenberg is jeugdarts. Zij heeft in de periode 2002 tot 2007 in Amsterdam de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) opgericht. Die heten daar Ouder- en Kind Centra (OKC’s). Samen met haar collega jeugdarts Anneke Kesler draaide zij weken van zestig uur en vergaderde zij in alle Amsterdamse stadsdelen. Er kwamen veertien OKC’s fysiek tot stand en prachtige zorgafspraken en multidisciplinaire richtlijnen.

In 2008 nam Van Woudenberg een sabbatical. Ze nam letterlijk afstand door in de USA een jaar te studeren. In dat jaar schreef zij een handboek dat enkele weken geleden uitkwam bij Van Gorkum. Het heeft als titel Werken aan het CJG. Het telt 193 pagina’s. Deel 1 en deel 2 (beide circa veertig pagina’s lang) gaan over de gezondheid en welzijn van de jeugd, het concept van de CJG’s en de voordelen van dit concept. Dit is prima leerstof voor beginners. Deel 3 (80 pp) en deel 4 (30 pp) gaan over de realisatie van de CJG’s en de communicatie daarbij. Deze delen zijn een must voor iedereen die met CJG’s in oprichting bezig is.

Van Woudenberg onderscheidt bij het realiseren vijf D’s: 1. Diagnose (wat zijn de opgroei en opvoedproblemen in mijn gemeente en wat zijn de oorzaken daarvan) 2. Dromen (hoe ziet mijn ideale CJG eruit bij de diagnose die ik gesteld heb 3. Draagvlak (krijg ik alle instellingen en instanties mee met mijn gedroomde ideaal 4. Denken (als ik ze niet allemaal meekrijg, wat wordt dan toch mijn plan van aanpak en 5. Doen en doorzetten (hoe verbind ik opvoedhulp, preventieve basiszorg, hulp aan kinderen in risico gezinnen met elkaar?). Van Woudenberg spreekt in delen 3 en 4 vanuit een grote ervaring en betrokkenheid. Het boek is doorspekt van praktische tips. Graag beveel ik het aan alle Nieuwsbrieflezers aan.

Guus Schrijvers