ORBIS in Sittard is brandend platform voor de regering

brandZiekenhuizen met financiele problemen hebben twee scenario’s tot hun beschikking. Het eerste is het intelligent en zorgvuldig uitdunnen van het takenpakket. Bepaalde DBC’s worden dan niet meer aangeboden. En soms verdwijnen hele specialismen uit het zorgpakket. Dat gebeurt in het algemeen met noodlijdende bedrijven: ze worden gestript. Verliesgevende activiteiten worden afgestoten en winstgevende versterkt. Dit scenario bestaat bekend als de portofolio aanpak. Deze aanpak is moeizaam bij ziekenhuizen omdat medische maatschappen zich daartegen veelal verzetten en de professionele gelederen zich dan sluiten.

Het tweede scenario heet burning platform. De metafoor komt van de olieplatforms op zee waar wel eens brand uitbreekt. De gevolgen voor werknemers op dat platform, voor de omgeving en de oliemaatschappij zijn enorm groot. In het verleden wilde niemand zo’n brand blussen, totdat een regering onder druk van massamedia bijvoorbeeld marine en dure experts eropaf stuurde om het probleem op te lossen.

Het voorbeeld van een figuurlijk brandend platform was het Medisch Centrum Lelystad. Dit ziekenhuis had grote financiele tekorten. Gemeente Lelystad, provincie Flevoland, Minister Klink en de NZA hebben de brand geblust. Het ziekenhuis is niet failliet gegaan en is bezig met een doorstart.

Het tweede brandende platform vormt op dit moment Orbis Medisch Centrum te Sittard. Dit ziekenhuis heeft prachtige nieuwbouw. Die is met steun van het Ministerie van VWS en tal van andere instanties ontwikkeld. Het moest het voorbeeld worden van het ziekenhuisgebouw van de 21ste eeuw. Rente en afschrijvingen van die nieuwbouw kunnen onmogelijk verhaald worden in de bestaande DBC systematiek en de liberalisering van de ziekenhuis bouwmarkt die sinds 2008 bestaat.

Dit hele verhaal tekende ik op uit de mond van een spreker na mij op het Nationale Ziekenhuis Congres dat op 2 juni plaatsvod in het Hilton Hotel te Soestduinen (zie ook het bericht hierboven). De inleider was portefeuillehouder Financien van een Raad van Bestuur van een groot ziekenhuis uit het noorden van het land, die zijn portefolio scenario zag mislukken. Met argusogen volgen –zo bleek tijdens het congres- andere Nederlandse ziekenhuizen de bluspogingen bij de Orbis brand. Want er zijn nog veertig ziekenhuizen in de rode cijfers. Voor de regering is te hopen dat er geen burning platform ziekenhuizen zijn tijdens de gemeenteraads- en kamerverkiezingen. Dergelijke negatieve publiciteit uit de ziekenhuiswereld kunnen CDA en PvdA er volgens mij niet bij hebben, schrijf ik daags na de Europese verkiezingen.

Guus Schrijvers