Spoedposten hebben vier voordelen voor patiënten (aflevering 2)

Array

vergrootglasEen spoedpost (zie voor een definitie het bericht van vorige week maandag en het  bericht: Spoedpost niet alleen organisatorisch definieren) bevindt zich altijd op een ziekenhuisterrein. Dat is niet altijd het geval voor een losse huisartsenpost. Dankzij de ANWB bewegwijzering is een spoedpost daarom altijd goed te vinden. De betere vindbaarheid voor de bevolking noem ik daarom een voordeel van een spoedpost boven een losse huisartsenpost. Dit is het eerste voordeel van een spoedpost vanuit patientenoptiek.

Er zijn nog drie andere. Het tweede voordeel is dat patienten niet hoeven na te denken welke professional ze met hun acute probleem moeten hebben. Bij de spoedpost adviseert een triagist of men beter naar een huisarts, een specialist of een verpleegkundige kan gaan. Het derde voordeel is het bij-nader-inzien-argument. Stel dat na een bezoek aan de huisartsenpost en na de anamnese en lichamelijk onderzoek toch aanvullende diagnostiek nodig is, dan is dat snel geregeld zonder de patient opnieuw te bevragen.

Het vierde argument is het bedrijfsdrukte-argument. Bij een piek in de bedrijfsdrukte van de huisartsen kan een SEH-verpleegkundige even bijspringen. Dan hoeft een patient minder lang te wachten.

Deze voordelen geef ik in de tweede aflevering van een serie mini colleges over spoedposten. Ik heb de vier argumenten ontleend aan een inleiding van een bestuurslid van de NPCF die ze bij de opening van de spoedpost Harderwijk keurig op een rijtje zette. Het zijn theoretische voordelen. Of ze in de praktijk en in een lokale situatie opgaan weet ik niet. Zo kan het zijn dat een plaatselijke, losse huisartsenpost toch uitstekend vindbaar is. Wie aan een spoedpost begint, moet wel nagaan of deze vier voordelen zich inderdaad voordoen.

Graag ontvang ik reacties van lezers met andere theoretische voor- en nadelen voor patienten van het nieuwe fenomeen van spoedposten. De volgende aflevering gaat over de economische voor- en nadelen zijn van een spoedpost. Deze serie afleveringen over spoedposten gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg.

Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen