Analyse van anti-kanker geneesmiddelen via een vingerprik

0
260

vingerprikCarola Damen ontwikkelde een methode om het geneesmiddel in verschillende lichaamsvloeistoffen van kankerpatienten te bepalen met een simpele vingerprik. Bij onderzoek naar anti-kanker geneesmiddelen is het van essentieel belang informatie te verzamelen over de opname en uitscheiding van het geneesmiddel door het lichaam. Daarom zijn op het laboratorium gevoelige methoden, die het geneesmiddel in verschillende lichaamsvloeistoffen bepalen onmisbaar.

Bij huidig onderzoek worden meestal op verschillende tijdstippen buisjes bloed afgenomen bij een patient. Dit kan erg belastend zijn voor een patient en soms moeten de buisjes verstuurd worden naar een laboratorium. In dit proefschrift hebben we daarom gekeken of we gebruik konden maken van een simpele vingerprik. Een druppel bloed wordt dan op speciaal papier aangebracht.

Wij hebben succesvol een methode ontwikkeld voor 2 geneesmiddelen (vincristine en actinomycine-D) die vaak worden gebruikt bij Wilms’ tumor. Dit is een tumor die vaak bij kinderen voorkomt en zeker voor deze groep heeft de simpele vingerprik methode een meerwaarde.

Het 2e deel van dit proefschrift richt zich op de groep van monoclonale antilichamen. Dit zijn relatief nieuwe middelen die erg veel lijken op lichaamseigen stoffen. Daardoor hebben ze minder bijwerkingen. We hebben verschillende analysemethoden onderzocht en de immunoassays zijn momenteel het meest geschikt. Ze zijn echter niet ideaal en daarom gaat de zoektocht naar alternatieven door.

01-07-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Carola Damen, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Bioanalysis of vinca-alkaloids and monoclonal antibodies. Challenges associated with the analysis of small and large molecules
Promotor 1: Prof.dr. J.H. Beijnen
Promotor 2: Prof.dr. J.H.M. Schellens
Copromotor 1: Mevr.dr. H. Rosing