Beter begrip van de eicelrijping

Array

eicelJurriaan Holzenspies onderzocht de processen die ten grondslag liggen aan de vruchtbaarheid van vrouwelijke hogere zoogdieren, inclusief die van de mens. Begrip van de subcellulaire en moleculaire processen die een rol spelen bij eicelrijping is mogelijk belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van anticonceptie, behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen, verbetering van in vitro fertilisatie (‘reageerbuisbevruchting’) protocollen, en de productie van embryonale stamcellen. De resultaten staan beschreven in zijn proefschrift ‘Moleculaire en structurele aspecten van eicelmaturatie’. In dit onderzoek zijn varkenseicellen als model gebruikt. Deze zijn in veel opzichten vergelijkbaar met eicellen van de mens.

Voor de vorming van eicellen is net als voor spermacellen een speciale vorm van celdeling nodig, meiose genaamd, waarbij gepaarde chromosomen (van elk type zijn er twee) van elkaar worden gescheiden, zodat er na bevruchting weer twee kopieen van elk chromosoom aanwezig zijn. De meiose van eicellen is al ingezet voor de geboorte van het vrouwelijke individu, maar wordt pas vervolgd tijdens de periodieke eicelrijping, een ingewikkeld proces dat plaatsvindt voor één of enkele geselecteerde eicellen rond de ovulatie. Na ovulatie kan de uitgerijpte eicel worden bevrucht. De eiwitten CDC2 en clathrine vervullen belangrijke functies tijdens de eicelrijping. Deze functies zijn bestudeerd door eicellen met behulp van een nieuwe techniek te injecteren met stoffen die de functie van deze eiwitten verstoren. De nieuw ontwikkelde injectietechniek en de daaruit verkregen resultaten van dit onderzoek hebben geleid tot een beter begrip van de processen die ten grondslag liggen aan de eicelrijping.

06-07-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Jurriaan Holzenspies, Diergeneeskunde Proefschrift: Molecular and structural aspects of oocyte maturation Promotor 1: Prof.dr. W. Stoorvogel Promotor 2: Prof.dr. B. Colenbrander Copromotor 1: Dr.ir. T. van Haeften Copromotor 2: Dr. B.A.J. Roelen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen