Verdeling van zorgtaken bij ouders beïnvloedt de latere arbeidspatronen van hun kinderen

Array

zorgtakenHoe ouders arbeid en zorg onderling verdelen beïnvloedt mede de latere arbeidspatronen van hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van Anne van Putten. Mannen vervullen doorgaans een kleiner aandeel van het huishoudelijke werk en vrouwen een groter aandeel, naarmate hun vaders in hun kindertijd een kleiner aandeel in het huishouden hadden en hun moeders een groter aandeel. Bovendien werken vrouwen die opgroeiden met een huismoeder gemiddeld minder uren op de arbeidsmarkt in volwassenheid, dan de dochters van werkende moeders. Zo bezien lijkt een seksestereotype (traditioneel) rolmodel van ouders in de kindertijd en het gebrek aan werkgerelateerde vaardigheden en middelen van huismoeders een barrière te vormen voor het ontstaan van egalitaire arbeidspatronen onder hun kinderen.

Daarentegen kan de overdracht van praktische hulp van ouders naar kinderen in volwassenheid juist egalitaire rolpatronen stimuleren. Moeders met jonge kinderen participeren namelijk vaker op de arbeidsmarkt en werken meer uren als de grootouders hen huishoudelijk werk uit handen nemen.

Tot deze conclusies komt Anne van Putten in haar proefschrift ‘Intergenerationele overdracht en gender-stereotype arbeidspatronen’. Beleidsmaatregelen die seksestereotype arbeidspatronen beogen te doorbreken moeten er volgens de promovenda dan ook rekening mee houden dat het gedrag van ouders deze patronen mede beïnvloedt, zowel tijdens de kindertijd als in volwassenheid.

26-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.Anne van Putten, Utrecht School of EconomicsProefschrift: The role of intergenerational transfers in gendered labour patternsPromotor 1: Prof.dr. J.J. SchippersPromotor 2: Prof.dr. P.A. Dykstra
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen