Maagband kan ook zuurbranden tegengaan

Array

maagbandDe slokdarm en de maag blijven bij extreem dikke mensen na plaatsing van een maagband normaal functioneren. De maagband kan ook zuurbranden tegengaan, maar dat gebeurt niet in alle gevallen. Chirurg Justin de Jong beschrijft dat in zijn proefschrift. Hij promoveert op 11 juni aan het UMC Utrecht op onderzoek naar het effect van maagbanden.

Chirurg Justin de Jong onderzocht het effect van een maagband op zuurbranden, dat is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (reflux). Voor de operatie kampten 11 van 26 patienten met terugstromende maaginhoud. Na de operatie hadden slechts 6 van de 26 patienten last van zuurbranden. Maar drie van deze mensen hadden vóór de operatie geen last.

Toch nemen reflux en zuurbranden af na de maagbandplaatsing, ontdekte De Jong. Alleen is dit niet het geval bij mensen waarbij een vergroting optreedt van het kleine stukje maag dat boven de maagband zit. Zo’n vergroting treedt onder andere op als mensen ondanks de maagband toch erg veel eten. “Alleen de maagband is niet voldoende om af te vallen”, legt De Jong uit. “Het vergt een verandering van het eetpatroon en goede medische follow up. De maagband verkleint de toegang tot de maag en zorgt voor snelle verzadiging, maar het is mogelijk er ‘doorheen’ te eten.”

De Jong onderzocht verder bij enkele tientallen patienten de werking van de maag en de slokdarm na maagband­plaatsing. Een half jaar na de operatie blijken de maag en de slokdarm normaal te functioneren.

Ook analyseerde De Jong bij ruim 400 patienten twee jaar na de maagbandplaatsing het effect van de maagband op het gewicht. Vantevoren hadden deze patienten een BMI van 46 en waren zo’n 70 kilo te zwaar. Na twee jaar had driekwart van de patienten een blijvend gewichtsverlies van meer dan dertig procent bereikt. Opvallend genoeg scoorden extreem zware patienten, met een BMI van meer dan 50, veel slechter. Deze mensen hebben wellicht meer aan een maag-bypass. Daarbij wordt de maag verkleind en een deel van de dunne darm kortgesloten.

Mensen komen in aanmerking voor een maagband vanaf een BMI van 40 (BMI is lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters). De band knelt de toegang tot de maag af en verkleint zo de hoeveelheid voedsel die mensen in een keer kunnen eten. De strakheid van de maagband is instelbaar en kan dus aangepast worden aan het gewichtsverloop. In Nederland hebben enkele duizenden mensen een maagband.

Ongeveer de helft van alle Nederlandse volwassenen heeft overgewicht: 51% van de mannen en 40% van de vrouwen van twintig jaar en ouder. Dit percentage is de laatste jaren sterk gestegen.

Justin de Jong promoveert op 11 juni aan het UMC Utrecht. De maagband­operaties werden uitgevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Prof. dr. André Smout, MDL-arts en chirurg prof. dr. Hein Gooszen van het UMC Utrecht, begeleidden zijn onderzoek.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen