Overschrijding medisch specialisten van 461 miljoen euro

Array

geldHet ministerie van VWS schat in dat de overschrijding op het budget van medisch specialisten maximaal € 461 miljoen is.Daarom wil minister Klink van Volksgezondheid ingrijpen om de kostenstijgingen in de zorg te beperken. Hij wil de salarissen van de medisch specialisten tot 2011 bevriezen. Ook verlaagt hij de tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg met 3,5 procent. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. In die brief kondigt Klink ook aan dat hij het voornemen heeft om de overeenkomst met de Orde van Medisch Specialisten over het uurtarief op te zeggen. De overeenkomst dateert van 17 januari 2007. Daarin was één uniform onderbouwd uurtarief overeengekomen met ingang van 1 januari 2008.

Reden om de overeenkomst op te zeggen is dat er vanaf 2010 maatregelen genomen moeten worden om de overschrijding terug te brengen. De minister wil de overschrijdingen dáár oplossen waar die zijn ontstaan, zodat de kosten niet worden afgewenteld op de burger. Dit jaar wordt ruim een miljard euro meer aan de zorg uitgegeven dan geraamd. Een groot deel, 461 miljoen, is te wijten aan een fout in het systeem waarmee de beloning van medisch specialisten wordt berekend. Het gemiddelde loon van de specialisten kwam uit op zo’n 225 duizend euro, 20 procent meer dan in 2008.

Door de salarissen te bevriezen, hoopt Klink een groot deel van dit bedrag weer in te lopen. De kosten van de geestelijke gezondheidszorg vallen 200 miljoen hoger uit dan gedacht. Door de tarieven te verlagen denkt Klink 103 miljoen te bezuinigen. Dit schrijft CDA-minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.

Declaratiegegevens vergeleken
Verder blijkt uit onderzoek van Vektis (informatiecentrum van zorgverzekeraars) in opdracht van VWS en Zorgverzekeraars Nederland dat de omvang van de declaraties van medisch specialisten is gestegen met € 630 miljoen, waarvan € 385 miljoen bij de vrijgevestigde specialisten. Het onderzoek is gedaan op basis van een vergelijking van declaratiegegevens van 2007 met 2008.

In afwachting van nog andere onderzoeken, die uitgaan van andere bronnen en verschillende wijzen van berekening, gaat het ministerie vooralsnog uit van een overschrijding van maximaal € 461 miljoen. Eind juni zal de definitieve hoogte van de overschrijding bekend zijn.

Overleg over maatregelen
Minister Klink is nog in overleg met de medisch specialisten over de te nemen maatregelen die in 2010 moeten ingaan. De aanpak zal gericht zijn op het aanpassen van de compensatie voor ondersteunende specialismen (zoals radiologen, anesthesisten en microbiologen) en de herijking van de normtijden die specialisten nu mogen declareren voor verrichtingen. Beide zijn onbedoeld te hoog vastgesteld.
Mocht dit niet voldoende zijn om de overschrijdingen terug te brengen, dan overweegt het ministerie nog een algehele tariefkorting op het budget medisch-specialistische zorg.

Verwijzingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen