SOS-arts kan niet direct door de patiënt zelf worden ingeschakeld

133 artsen willen SOS-arts worden
sos-artsSOS-arts heeft zijn plan moeten aanpassen. SOS-arts kan niet door patienten zelf worden ingehuurd, maar moeten door een huisartsenpost worden ingeschakeld. Zijn originele plan stuitte op wettelijke regels. NZa stak afgelopen week een stokje voor zijn plannen. De bedoeling was dat een SOS-arts buiten kantoortijden tegen betaling bij patienten langs zou komen. Verhoeven beschuldigt de Nederlandse Zorgautoriteit van achterkamertjespolitiek. Verhoeven roept minister Ab Klink van Volksgezondheid op om de regels te wijzigen. Volgens willen mensen zonder al te veel rompslomp zelf kunnen bepalen dat er een dokter moet langskomen.Volgens hem hebben ze tijdens zijn voorbereiding de regels veranderd.

De nieuwe regelgeving zoals voorgesteld door de NZa om particuliere toetreders toegang te geven is door VWS en meerdere partijen goedgekeurd en zou op 1 januari 2010 van kracht worden. Dit is afgelopen week in allerijl, onder druk van verzekeraars, ingetrokken en op de lange baan geschoven.

SOS Arts wil nu gaan samenwerken met reguliere huisartsenpraktijk. SOS Arts sluit een contracten met parttime werkende artsen – ‘minimaal’ huisartsen – die op basis van een 0-uren contract aan de slag gaan in één van de aangesloten huisartsenpraktijken. Verrichtingen worden gedeclareerd op basis van het passantentarief. SOS Arts krijgt een bijdrage voor de facilliterende diensten zoals triage. SOS Arts wil een eigen bijdrage van 20 euro vragen van de patienten.

Vandaag bereikte ons zelfs een aanvullend bericht van de NZa dat de verzekeraars dermate geschrokken zijn dat de NZa zelfs de bestaande regelgeving heeft aangepast om SOS-arts volledig de weg af te snijden. Er moet geen contract meer met minstens een verzekeraar worden gesloten maar met alle verzekeraars.  Alle verzekeraars behalve de Friesland wezen op voorhand elke samenwerking met SOS-arts al af. De nieuwe regel betekent dat ook de huisartsen met alle verzekeraars aan tafel moeten gaan zitten om een nieuw contract aan te gaan. Deze regel maakt de verzekeraars tot de machtigste organisatie van Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen