Borghouts had al vaker onvoldoende toezicht op het beheer van de financiën

Array

Borghouts zou onvoldoende toezicht op het beheer van de financien hebben gehouden, What’s new?
harry-borghoutsVanochtend meldde de NOS dat hij nu zijn conclusies zou moeten trekken, maar PvdA, VVD, GroenLinks en CDA vinden dat hij zich pas maandag in een debat in de Staten moet verantwoorden.  De andere leden van het dagelijks bestuur stapten gisteren op vanwege de Landsbanki-affaire. Noord-Holland raakte 78 miljoen euro kwijt op IJsland. Volgens Borghouts is zijn positie anders dan die van de gedeputeerden; deze bestuurders zijn gekozen, de commissaris is benoemd.” Hier geen verbazing, het trackrecord van Borghouts is er vooral een van falende bestuurder.

Borghouts heeft ten tijde van het dreigend faillisement van de IJsselmeer ziekenhuizen dezelfde houding gehad. We mogen denk ik concluderen dat wederom we te maken hebben bestuurder denkt  ‘onschendbaar’  te zijn. Net als alle andere bestuurders, gesubsidieerde stichtingsdirecteuren, managers bij instellingen, etcetera. Op naar die riante gouden handruk en gegarandeerd (pre)pensioen a la Frits Brink en Theo Kralt. Het enige wat anders is aan Borghouts is dat hij geen CDA-er is.

De prestaties van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn al jaren slecht. De zorg was ondermaats en de ziekenhuizen hebben geld tekort. In september barstte de bom. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts (GroenLinks) moest opstappen als voorzitter van de raad van toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen omdat hij heeft gefaald in zijn rol als toezichthouder. De Raad van Toezicht moest toen ook al opheldering te verschaffen. Het lijkt erop dat de Borghouts nu voor de zoveelste keer de vinger onvoldoende aan de pols gehouden en is daardoor ernstig tekortgeschoten. De belangenclub van gepensioneerden en aanstaande gepensioneerden vindt Borghouts ook ongeschikt, omdat hij de afgelopen tijd – al dan niet direct – meermalen betrokken is geraakt bij financieel wanbeheer.

Borghouts schuift de verantwoordelijkheid liever af nu aan de Noord-Hollandse Staten en blonk toen ook al niet uit als verantwoordelijke leider. Borghouts gaf toen aan te laat op de hoogte te zijn. Borghouts was sinds 20o2 bezoldigd toezichthouder. Zowel de gemeente Lelystad als de gemeente Noordoostpolder (Emmeloord) vonden dat Borghouts scherper toezicht had moeten houden.

Borghouts zelf wil nu weer niks zeggen over de toekomst van zijn eigen positie als Commisaris van de Koningin. Borghouts krijgt jaarlijks 7.500 euro voor zijn toezichthoudende taak bij de ziekenhuizen. Zou Borghouts uit overwegingen van bestuurlijk zorgvuldig handelen de zaak alsnog willen bekijken, of is hij bang dat hem straks een verwijt kan worden gemaakt dat hij het allemaal heeft nagelaten. Waarschijnlijk het laatste.

Inmiddels benoemde de gemeenteraad van Emmeloord ook man en paard. “Het kan toch niet zo zijn dat een wethouder nog afspraken maakt met een Raad van Toezicht die ons allen zo in de luren heeft gelegd. Die ons vele miljoenen heeft gekost.” Zij herinnerde ook aan het bezoek van Raad van Toezicht-voorzitter Harry Borghouts aan het gemeentehuis van Emmeloord in 2004. “Hij schoffeerde de hele bevolking en zette ons neer als onwetende plattelanders”, aldus Binksma. Borghouts heeft ook in Zaanstad niet de reputatie een verantwoordelijk bestuurder te zijn.

De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) vindt dat Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, niet geschikt is als voorzitter van het bestuur van het ambtenarenpensioenfonds ABP.De bond heeft dit laten weten in een brief aan Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de pensioenfondsen.De NBP beroept zich op wettelijke bepalingen die eisen stellen aan deskundigheid en betrouwbaarheid van bestuurders. Ook vind men dat Borghouts teveel bijbanen heeft.

Coketransporten
De commissie-Kalsbeek achtte in 1999 Borghouts verantwoordelijk voor het niet tijdig informeren van minister Korthals van Justitie over coketransporten. Borghouts was op dat moment Secretaris-Generaal van het Ministerie van Justitie.

Rookverbod

Borghouts stelde in zijn nieuwjaarstoespraak van 2009 dat het rookverbod het gezag van de overheid zou uithollen. Doordat het aan draagvlak zou ontbreken, zou het verbod volgens Borghouts niet worden nageleefd. Daarbij slaagt de Voedsel en Waren Autoriteit er volgens de commissaris niet in het verbod te handhaven. Dit gegeven zou het gezag van de overheid aantasten. Minister van Volksgezondheid Ab Klink wees er in de Volkskrant op dat het rookverbod ook in Engeland, Ierland en de Verenigde Staten geldt en dat dit nog steeds betrouwbare rechtsstaten zijn. Daarbij was Borghouts volgens Klink wel de laatste die hem zou moeten wijzen op het belang van goed toezicht door de overheid.

Ik gok het volgende scenaria voor morgen: Borghouts zegt morgen sorry, stapt op, krijgt per maand meer wachtgeld dan een gemiddeld nederlands jaarinkomen, doet er nog even twaalf commisariaatjes in de zorg of elders in de publieke sector bij en geen haan die meer naar hem kraait.

Recente artikelen