Mercy Ships drijvende bloedbank

Array

Bloed, zweet en tranen in West-Afrika

mercyships

Patient Ambroise Azilenon met enkele van zijn bloeddonors (rechts Marilyn Hansen), Joan Kotze (Operatie-assitent uit zuid-Afrika) geeft bloed, laborant Jeffry van der Ven vergelijkt beschikbare bloedgroepen. Bron: foto's/fragmenten: Mercy Ships Internationaal.

Om bloeddonors in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor de noodzaak voor meer veilig bloed, is er op zondag 14 juni 2009 a.s. de jaarlijkse Wereldbloeddonordag. Wereldwijd danken miljoenen mensen hun leven aan onbekenden – mensen die hun bloed doneren om een ander te helpen. Mensen die ze nooit zullen ontmoeten. (Bron: www.wbdd.org) Bij Mercy Ships is dit anders. Aan boord van hospitaalschip Africa Mercy werken en leven bemanningsleden op slechts enkele minuten afstand van de patienten die hun bloed ontvangen. Zij geven letterlijk hun bloed, zweet en tranen.

De bloedbank op de Africa Mercy is niet opgeslagen in een koelkast gedurende enkele dagen of weken, maar loopt rond op het drijvende ziekenhuis, dat momenteel in Benin (West-Afrika) actief is. De meer dan 400 bemanningsleden kunnen zich opgeven als donor en worden opgeroepen als hun specifieke bloedgroep nodig is voor één van de patienten die op dat moment geopereerd wordt.

Nederlander Jeffry van der Ven, laborant aan boord, zegt: “Wij slaan het bloed helemaal niet op. We brengen het direct over van de donor naar de patient, een groot verschil met hoe we het in Nederland doen. We hadden bijvoorbeeld een tekort aan donoren voor A-positief. Toen dat aan boord bekend werd, kwamen mensen spontaan naar ons laboratorium. Het werk hier biedt veel voldoening, vooral omdat je een mensenleven kan redden door het vinden van de juiste bloedgroep en donors.”

Zijn Australische collega Sarah Louden zegt: “Er zijn momenteel 118 bemanningsleden opgegeven als bloeddonor. Zij kunnen elk moment van de dag of de nacht worden opgeroepen om bloed te geven. Het bloed is vaak nog warm en wordt meteen overgebracht naar de patient.”

Marilyn Hansen uit Los Angeles (VS), werkt in de winkel en koffiehoek op de Africa Mercy. Kortgeleden gaf ze samen met 11 anderen bloed, waarmee het leven werd gered van de 34-jarige Ambroise, bij wie een grote, snelgroeiende tumor werd verwijderd. Hansen: “Ik werd opgeroepen om snel te komen. De medewerker van het laboratorium aan boord vertelde dat de patient op dat moment op de operatietafel lag en veel bloed verloor. Ik heb Ambroise later ontmoet; geweldig om te weten dat het weer goed met hem ging en meer te horen over zijn leven hier in Benin. Thuis zou ik nooit de kans gehad hebben op zo’n ontmoeting.”

Ambroise, die als “zemidjan” chauffeur (brommer taxi) werkzaam is, ontving meer dan zes liter bloed toen de tumor op zijn schouder werd verwijderd. Al sinds zijn kindertijd groeide de tumor en breidde zich uit op zijn arm; het was pijnlijk en lastig. Hij kon niets tillen en droeg altijd kleding met lange mouwen, omdat hij zich schaamde voor het gezwel. De kosten van een operatie waren te hoog. Nu hij een gratis operatie aan boord bij Mercy Ships heeft gekregen, is zijn leven veranderd. Hij kan weer tillen en zonder pijn op zijn zemidjan rijden. Hij voelt zich weer sterk en is dankbaar.


Africa Mercy in Benin

Hospitaalschip Africa Mercy is sinds februari in Benin en blijft daar tot november 2009. Ondanks dat Benin als één van de meest stabiele landen kan worden beschouwd van West-Afrika, staat het nog steeds onderaan de VN-lijst van ontwikkelde landen. Het is daarmee één van de twintig armste landen ter wereld. Meer dan 30 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag. De vrijwillig werkende bemanning van de Africa Mercy verricht aan boord vele duizenden operaties, terwijl aan wal onderwijs en training gegeven wordt om ontwikkelingsprojecten te starten, waarmee de bevolking van Benin zelf aan de slag kan. Het verblijf in Benin dit jaar is het derde bezoek van Mercy Ships sinds 1998.


Mercy Ships

Mercy Ships is een christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie met hospitaalschepen. Mercy Ships is sinds 1978 actief in het verlenen van medische en tandheelkundige hulp, het doen van (land)bouwprojecten en het geven van training in gezondheidskunde en landbouw. Mercy Ships brengt hoop en genezing aan de vergeten armen en biedt hulp aan alle mensen ongeacht ras, geslacht of religie. Meer informatie: www.mercyships.nl

Bron: Mercy Ships Internationaal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen