Onderzoeken van Royal Hospitals in België voldoen niet aan de wettelijke eisen?

Array

Deontologische reden een “Farce”
mriDe ‘Total Body Scans die Royal Hospitals in Belgie wilde aanbieden, voldoen niet aan de noodzakelijke wetenschappelijke en deontologische criteria. Dat schrijft de Orde der Geneesheren in een advies. Begin dit jaar werd  via het medisch weekblad de Huisarts bekend dat Royal Hospitals in het ZOL in Genk van start was gegaan met de zogenaamde ‘Total Body Scan’. De reacties van onder meer minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx waren dermate negatief dat het ZOL meteen besloot een einde te maken aan de samenwerking met Royal Hospitals. Het is artsen verboden aan het project mee te werken.

Volgens Orde der Geneesheren voldoet het project ‘Total Body Scan’ van Royal Hospitals niet aan de noodzakelijke wetenschappelijke en deontologische criteria waaraan preventief onderzoek moet voldoen. Opmerkelijk is dat de Orde het project afwijst omdat het de sociale ongelijkheid – en dus de geneeskunde met twee snelheden – zou bevorderen. Enkel kapitaalkrachtige ‘patienten’ kunnen zich dit preventief onderzoek veroorloven.

De deontologische reden is een “farce” want kapitaalkrachtige ‘patienten’ hebben niet alleen meer geld voor preventie, ze zijn vaak ook beter opgeleid, hebben meer geld voor sport en gezonde voeding. Weten beter aan informatie over gezonder leven te komen en ga zo maar door. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat oudere mensen die een hoog inkomen in een betere lichamelijke en geestelijke conditie zijn dan senioren met een laag inkomen. 18 procent van de senioren tussen de 50 en 80 jaar uit de laagste inkomensgroep had een slechte lichamelijk gezondheid; 16 procent van hen had een slechte psychische gezondheid. Bij ouderen die tot de hoogste inkomensklasse behoren lagen deze percentages op respectievelijk 4 en 7 procent. Mannen en vrouwen met een hoog inkomen zijn dus relatief gezonder dan leeftijdgenoten met een laag inkomen. Het verschil in gezondheid en preventie zit namelijk in andere,….. grotere zaken. Duurder voedsel is meestal gezonder. Sporten is gezond maar ook duur. Wanneer je bijvoorbeeld simpel gaat hardlopen dan heb je eigenlijk als minstens 3 paar schoenen per jaar nodig! Contributie bij sportclubs bedragen vaak 100-200 euro. Daar zou de Belgische overheid dan ook wat meer aan kunnen doen. Er is een groot prijsverschil tussen verse groenten en fastfood,  het kost minder geld kost en tijd om fastfood te eten.  Vlees en vis zijn in ieder geval veel duurder maar leveren meer voedingswaarde dan een fricandel.  Door sporten te subsidieren en regionale winkels met lokaal geteelde landbouwprodukten  te stimuleren en ondersteunen maak je het verschil tussen rijk en arm kleiner. Door gezonde voeding en meer bewegen voor gezinnen onder een bepaald besteedbaar inkomen te bevorderen d.m.v. premies, of toeslagen via het belastingsysteem verbeter je de gezondheid van de armen. Er zijn dus veel meer middelen om sociale ongelijkheid – en dus de preventie met twee snelheden – te verminderen. De grootste winst zit niet in het verbieden van preventie maar in grotere zaken zoals inkomen, opleiding, voeding en bewegen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen