PvdA: specialisten in loondienst

Array

eelke-van-der-veenMedisch specialisten moeten volgens PvdA in dienst van een ziekenhuis gaan werken om de kosten beter in de hand te kunnen houden. Of de patient daar baat bij heeft betwijfelen. Eelke van der Veen vindt van wel omdat een arts in loondienst alleen nog maar met zijn vak bezig hoeft te zijn. Het PvdA-Kamerlid reageerde woensdag op cijfers van de zorgverzekeraars waaruit blijkt dat ze in 2008 630 miljoen extra kwijt waren aan medisch specialisten. Dat is een stijging van 30 procent. Volgens van der Veen komt dit door het declaratiesysteem dat nu geldt voor de vrijgevestigde specialisten.

De kosten van medisch specialisten rijzen de pan uit. Om de kostenoverschrijdingen te beteugelen, zouden specialisten in ziekenhuizen voortaan in loondienst moeten werken. Dat bepleit Tweede Kamerlid voor de PvdA Eelke van der Veen in reactie op het rapport van onderzoeksbureau Vektis.

Van der Veen: ,,Het is onbegrijpelijk dat de kosten van medisch specialisten vorig jaar met 630 miljoen euro zijn gestegen. De PvdA vindt dat de medisch specialisten voortaan in loondienst moeten werken en niet langer per behandeling betaald moeten krijgen.’’

Nu ontvangen medisch specialisten per uitgevoerde ingreep een vergoeding. Vaak zijn die vergoedingen hoger dan de behandeling rechtvaardigt. Dit declaratiesysteem zorgt ervoor dat de kosten de afgelopen jaren flink toenamen. Vorig jaar ging het om overschrijdingen van 30 procent van het budget, aldus het rapport van Vektis. Dit kabinet heeft inmiddels maatregelen aangekondigd.

Met specialisten in loondienst zijn kostenoverschrijdingen veel inzichtelijker, voorspelt Van der Veen. Ook ziet hij voordelen voor de patient. ,,Als arts in loondienst ben je vooral met je vak bezig. Artsen met een behandeltarief zijn ook druk met zaken die veel beter door een ziekenhuis geregeld kunnen worden. Patienten moeten het idee hebben dat het om hun draait en niet om het inkomen van de arts.’’

Tegenstanders zeggen dat specialisten in loondienst minder efficient zullen werken. Het PvdA-kamerlid: “De patient moet niet het idee hebben dat de specialist hem zo snel mogelijk weer uit de behandelkamer zet, maar hij moet het vertrouwen hebben dat de arts voldoende tijd voor hem neemt.’ Nu bestaat ook het gevaar dat artsen niet noodzakelijke ingrepen gaan uitvoeren, omdat zij op die manier meer betaald krijgen.

Medisch specialisten werken vaak samen in een maatschap. ,,Onderzoek laat zien dat wanneer er onderlinge onenigheid ontstaat, de kwaliteit van zorg in het ziekenhuis achteruit hobbelt. Ook dat is met artsen in loondienst verleden tijd’’, aldus Van der Veen. Bovendien wordt de specialist in loondienst niet meer belast met allerlei administratieve zaken die niets met de zorg te maken hebben. Overigens behoren de inkomsten van de specialisten in Nederland tot de hoogste ter wereld in deze beroepsgroep.

Volgens Van der Veen heeft het systeem van artsen in loondienst zich al bewezen: ,,Artsen in academische ziekenhuizen werken in loondienst en zij presteren uitstekend.’’ De grote inkomensverschillen tussen artsen in loondienst en de vrij gevestigde specialisten leiden er nu toe dat het voor specialisten in loondienst veel aantrekkelijker is om buiten academische ziekenhuizen te werken. Omdat academische ziekenhuizen wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven, zou dit de kwaliteit van de gezondheidzorg op lange termijn kunnen schaden.

Bron: PvdA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen