Vergunningen voor behandeling aangeboren hartafwijkingen

Geen kinderhartchirurgie meer in Utrecht, Nijmegen en Amsterdam
minister-klink-medicalfacts-jan-de-leeuwKlink verleent een vergunning aan het Erasmus MC, het LUMC en het UMCG voor cardiologische ingrepen bij mensen met een aangeboren hartafwijking. Dat zei hij vandaag toen hij het advies van de Commissie kinderhartinterventies in ontvangst nam, en schreef hij in een brief aan de Kamer. De commissie heeft het zorgaanbod voor patienten met een aangeboren hartafwijking onderzocht, om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Minister Klink van Volksgezondheid volgt het advies op van een commissie die hij had ingesteld. Het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis in Utrecht is niet blij met de sluiting. “Kinderen met hartproblemen kunnen dan alleen nog terecht in Rotterdam, Leiden en Groningen. Dat is een slechte spreiding van zorg,” aldus een woordvoerder. De hartchirurgie voor kinderen gaat zich concentreren in een kleiner aantal centra. Onderzoek wijst uit dat er minimaal 350 operaties moeten worden uitgevoerd om een minimum kwaliteit te bieden. Volgens de commissie kan die worden gehaald met minder centra. De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen en Utrecht besloten in april nog om te fuseren, volgens het WKZ zou dat een goed alternatief kunnen zijn voor sluiting.

Kwaliteitscriteria
De commissie adviseert een aantal kwaliteitscriteria. Klink ziet die als criteria voor verantwoorde zorg in het belang van de patient. Hij verplicht naleving van die criteria dan ook op grond van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De criteria gaan over het aantal chirurgen dat een centrum in huis moet hebben en het aantal ‘hartinterventies’ die zij minimaal per jaar moeten uitvoeren.

Vergunningen
Op basis van die criteria is er in Nederland ruimte voor 3 centra die cardiologische ingrepen bij patienten met een aangeboren hartafwijking mogen uitvoeren. Door het concentreren van de zorgverlening wordt de kwaliteit beter geborgd.

Klink volgt het advies van de commissie en verleent de vergunningen aan het LUMC in Leiden, het UMCG in Groningen en het Erasmus MC in Rotterdam. Universitaire instellingen die geen vergunning krijgen (AMC, UMCU en UMC St. Radboud) moeten hun activiteiten zo snel als verantwoord afbouwen. Niet-universitaire ziekenhuizen moeten hun activiteiten direct staken en patienten doorverwijzen naar 1 van de 3 vergunninghoudende centra. De vergunninghoudende centra moeten wel bereid zijn samenwerking aan te gaan met UMC’s die geen vergunning hebben.

Begeleiding
Om het proces goed te laten verlopen stelt Klink een begeleidingscommissie in, die rapporteert over de voortgang tijdens de overgangsperiode. Daarin zullen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen in ieder geval plaatsnemen. Tot de begeleidingscommissie is ingesteld zal de Commissie Kinderhartinterventies zorgdragen voor de continuïteit van het overgangsproces.

Verwijzingen

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen