WHO overweegt alarmfase 6 in spoedberaad over Mexicaanse griep

phases5-6De Wereldgezondheidsorganisatie voert vandaag in Genève om 12.00 uur spoedoverleg over de Mexicaanse griep. De ziekte is nu in 74 landen vastgesteld. De organisatie overweegt de alarmfase te verhogen van vijf naar zes. Alarmfase 6 is de hoogste fase. Dan zou er voor het eerst in veertig jaar officieel sprake zijn van een pandemie. De ziekte grijpt snel om zich heen. Australie heeft nu ruim 1200 gevallen, vier keer zoveel als een week geleden. In het Duitse Düsseldorf zijn 26 leerlingen van een Japanse school besmet geraakt. Basisscholen in Hongkong gaan twee weken dicht vanwege de Mexicaanse griep omdat in korte tijd twaalf middelbare scholieren zijn besmet.

Fase 6 van het pandemische fase wordt gekenmerkt uitbraken van het virus in ten minste een twee landen elk in een andere WHO-regio en waarbij er sprake is van mens op mens besmettingen. Mogelijk dat het openbare leven in bepaalde regio’s ontwricht raakt.

Vorige pandemieen zijn gekenmerkt door de golven van de activiteit, verspreid over drie maanden. Zodra het niveau van de ziekte toeneemt is goede coordinatie en communicatie belangrijk om een evenwicht te vinden tussen periode waarin de ziekte activer is. Pandemische golven kunnen ontstaan over een periode van enkele maanden van meer besmettingen en periode van minder besmettingen. Verwacht wordt dat het pandemische virus zich zal gedragen als een seizoensgebonden influenza A virus. In dit stadium is het belangrijk dat het toezicht op en de update pandemie paraatheid en reactieplannen dienovereenkomstig zijn. Een intensieve fase van herstel en evaluatie zijn nodig.

Phase 6, the pandemic phase, is characterized by community level outbreaks in at least one other country in a different WHO region in addition to the criteria defined in Phase 5. Designation of this phase will indicate that a global pandemic is under way.

During the post-peak period, pandemic disease levels in most countries with adequate surveillance will have dropped below peak observed levels. The post-peak period signifies that pandemic activity appears to be decreasing; however, it is uncertain if additional waves will occur and countries will need to be prepared for a second wave.

Previous pandemics have been characterized by waves of activity spread over months. Once the level of disease activity drops, a critical communications task will be to balance this information with the possibility of another wave. Pandemic waves can be separated by months and an immediate “at-ease” signal may be premature.

In the post-pandemic period, influenza disease activity will have returned to levels normally seen for seasonal influenza. It is expected that the pandemic virus will behave as a seasonal influenza A virus. At this stage, it is important to maintain surveillance and update pandemic preparedness and response plans accordingly. An intensive phase of recovery and evaluation may be required.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen