Bedreiger ambulancebroeder Amsterdam krijgt dubbele straf

Array

vrouwe-justitiaDe 20-jarige man die in september een ambulancebroeder met de dood bedreigde in Amsterdam-West is veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan veertien voorwaardelijk, en dertig uur werkstraf. Dit is conform de dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Omdat de man al zestien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij de cel niet meer in.De man ging de bewuste avond door het lint nadat een ambulancebroeder tegen hem had gezegd dat zijn 15-jarige broertje dat was neergestoken het misschien niet zou halen. Hij beet de ambulancebroeder toe: “Als hij doodgaat, maak ik jou dood.” Ook mishandelde hij een getuige.

De zaak leidde tot veel commotie. Ambulancepersoneel legde het werk neer en dreigde met een staking. Pas na een gesprek met burgemeester Job Cohen zag het personeel ervan af. De verdachte bood voor de camera van de lokale omroep AT5 zijn excuses aan voor het incident. Hij zei dat hij uit emotie handelde.

De rechter oordeelde dat door het belemmeren van de werkzaamheden van de hulpverleners de veiligheid van het slachtoffer, het broertje van de verdachte, ‘in het gedrang is gekomen’. Bovendien zorgen dit soort incidenten volgens de rechter voor grote opschudding in de samenleving en wordt het gevoel van openbare veiligheid aangetast.

De zaak werd op 3 juni inhoudelijk behandeld tijdens een themazitting. Hierbij werden zaken behandeld waarbij sprake was van bedreiging van of geweld tegen mensen met een openbare functie. Het OM eiste in zes gevallen een dubbele straf, in vijf gevallen volgde de rechter deze eis. Een man die een parkeercontroleur sloeg, kreeg een lagere straf: hij werd veroordeeld tot een boete van 350 euro, terwijl het OM een dubbele straf van zeshonderd euro had geeist. De straf viel onder meer lager uit omdat de parkeerwachter ook de verdachte heeft mishandeld. Hij kreeg hiervoor een boete van driehonderd euro.

Bron: NOVUM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen