Belgisch proefproject rond elektronisch medisch voorschrift van start

Array

e-health1Na zowat drie jaar voorbereiding gaat een proefproject van start rond het elektronisch voorschrijven van medicijnen. Dat deelde een consortium van zeven beroepsverenigingen van artsen, apothekers, fysiotherapeuten, tandartsen en verpleegkundigen vandaag mee. Het project moet in de loop van 2012 uitmonden in een plan voor de toepassing van het elektronisch medisch voorschrift op nationaal niveau. Het consortium, dat de naam Recip-e kreeg, diende het proefproject bij het Riziv in. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering financiert het project.

Universeel systeem

Het is volgens de mededeling de bedoeling een universeel systeem te ontwikkelen voor het elektronisch verzenden van voorschriften en voor feedback tussen diverse zorgverstrekkers. Als eerste stap wordt gewerkt aan het geneesmiddelenvoorschrift. Dat gebeurt op basis van uitgebreide voorstudies, die zowel door de sector als door de overheid werden gerealiseerd.

Bestek

Eerst wordt een bestek opgemaakt waarop industriele partners in het derde kwartaal van 2009 kunnen inschrijven. De selectie moet eind dit jaar afgerond zijn. In januari 2010 kan een team van twee huisartsen (Theo Putzeys en Philippe Jongen) en twee apothekers (Luc Baert en Inge Huysentruyt) onder leiding van professor Marc Nyssen van de Vrije Universiteit Brussel dan van start gaan met de ontwikkeling en de uitvoering van het proefproject. Het team zal tijdens het project worden aangevuld met experten uit de diverse zorgberoepen en met technici. In het Recip-e-project blijven de papieren en de elektronische versie van het doktersvoorschrift aanvankelijk naast elkaar bestaan. De arts zal het voorschrift op de computer intikken, afprinten en eventueel aan de patient overhandigen. Tegelijk wordt het voorschrift naar een centrale server gestuurd, waarlangs de apotheker het kan opvragen. Als de apotheker de patient niet kent, kan hij het voorschrift aan de hand van diens elektronische identiteitskaart lezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen